Hej!
Efter min mor avled 1996 sålde jag (jag är enda barnet) hennes bostadsrätt. Pengarna satte jag in på ett separat konto som står i min sons namn men vi har båda dispositionsrätt  (i fall jag av någon anledning skulle behöva pengarna) till kontot. Eftersom jag och min sons far är skilda finns ett orosmoln om det skulle hända något. Om min son skulle avlida, är det juridiskt hållbart med ett bevittnat brev att pengarna tillhör mig, eller har hans far (min son är inte gift och har inga barn) rätt till att ärva hälften. I så fall vad finns det för möjligheter att fadern (som aldrig har brytt sig om honom) inte får rätt att ärva pengarna som kommer från hans mormor. 
Tacksam för svar,
Sonja

SVAR: Hej Sonja!
Jag förstår Din oro och jag är inte säker på att jag helt kan lugna dig. Reglerna är sådana att i och med att Du, i samband med lägenhetsförsäljningen, gav pengarna till Din son så är de hans pengar.Ett
bevittnat brev att pengarna ändå skulle tillhöra dig är inte juridiskt hållbart, en gåva anses fullbordad i och med att den är s k  överlämnad (traderad).  Skulle Din son avlida utan att efterlämna egna barn eller vara gift så är Du och hans pappa, enligt lag, arvsberättigade med hälften vardera av pengara. Förutsatt att din son är myndig och att han inte vill att hans pappa skall ärva honom kan din son skriva ett testamente där han testamenterar dessa pengar till dig eller någon annan som han vill skall ärva honom. Är han däremot omyndig kan han inte upprätta något testamente.