Hej
Jag har en större summa pengar att placera. Banken rekomenderar att sprida riskerna vilket jag förstår är bra. Men tycker DU att jag skall hjälpa mina föräldrar? De och jag bor i generations boende i en större villa som de äger. Mamma har en skruttig penstion och pappa ok pension.

Men är det vettigt att investera i att betala bort lite av deras lån de har på huset? För att de skall få en bättre kostnad i huset och en bra ålderdom? Jag betalar självklart hyra idag.

Bör man skriva papper på vad man gör så att jag kan få tillbaka pengarna när de är borta. Jag har två systrar som inte gör speciellt mycket för våra föräldrar.
Johanna

Hej !
Att sprida sina risker är ett gott råd, det tycker jag att du skall följa. Vill du sedan hjälpa dina föräldrar genom att betala av en del av deras lån på det hus ni bor i gemensamt så är det en fin gest. Men om du gör det skall du se till att dokumentera vad du gör. Du har två systrar och den dag era föräldrar inte är i livet skall ni syskon dela ett eventuellt arv och för att undvika konflikter er emellan är det alltid bra att ha klara och tydliga papper på vad som har gjorts.

Betalar du av en del av lånen kan man se det som att du lånar dina föräldrar pengarna och ni bör då upprätta ett skuldebrev på den summa det gäller. Förfallodag på skuldebrevet kan vara när båda dina föräldrar avlidit. Beroende på vilken summa det är så kan man fundera på om beloppet ska löpa räntefritt för dina föräldrar mot att du betalar en lägre, eller hyra. Dokumentera också en sådan överenskommelse.