Jag är sambo med en man som flyttade in i min villa, där jag bodde med mina tonårsbarn, sedan min skilsmässa. Nu säljer jag villan och köper en annan, lite mindre, där vi ska bo i fortsättningen. Barnen har flyttat hemifrån.
    Vad händer om jag avlider eller om vi gör slut?

Här har vi en ”vanlig fälla” och det gäller att Du är noga med vad Du gör. Först och främst så är den villa som du bor i idag inte föremål för sambolagens bodelningsregler eftersom (om jag förstår dig rätt) den är införskaffad innan din sambo flyttade in (bostaden är alltså inte anskaffad för gemensamt boende).
    Men i och med att du nu säljer din villa och köper en ny i ditt namn så är den nya bostaden anskaffad för ert gemensamma boende, och därmed faller den under sambolagens bodelningsregler. Separerar ni, eller om du avlider, kan han alltså med stöd av sambolagen få rätt till halva bostaden.
    Innan Du säljer eller köper något bör Ni sätta er in i sambolagens regler och vad de innebär för er. Beroende på hur ni kommer att äga den nya bostaden och vem som går in med vilka pengar kan det finnas anledning att avtala bort sambolagens bodelningsregler, och även att skriva testamente.