Varför mår jag illa av Orudis Retard?

Hej! Äter Orudis Retard och tycker att jag mår illa. Läkaren sa att man kan äta någon tablett upptill för magens skull men han sa aldrig vad den hette. Har du något bra förslag? Har provat Prepulsid men den ska man bara ta i 5 dagar. Link hjälper inte speciellt.
Tacksam för svar då det är så omständligt att få kontakt med läkaren.


Svar: Hej!

Ditt illamående kan vara en magbiverkan av Orudis Retard. Orudis-tabletterna är en bra medicin för att minska inflammationer och värk, men baksidan är att alla mediciner av den typen är ganska tuffa för magslemhinnan, vilket kan ge biverkningar. För många kan det fungera bra ändå om man lägger till en tablett ”upptill” som skyddar magen, som du och läkaren diskuterat.

Jag vet inte exakt vilken tablett din läkare avsåg, det finns några olika sorter. I Apotekets sortiment står de alla under ”halsbränna”, så det är där du letar. Du har provat Link, som tillhör en grupp läkemedel som kallas antacida = anti acid, mot syra. Dom binder till sig saltsyran i magen rent mekaniskt vilket kan hjälpa många med stressmage och liknande, men de är inte så starka och har inte så lång effekt. Du kan därför hoppa över hela den delen av Apotekets sortiment (Novalucol, Gaviscon mfl).

Jag rekommenderar istället att du provar en tablett av sorten H2-blockerare. Dessa finns som tabletter, tuggtabletter eller brustabletter och säljs under olika namn, till exempel Inside, Pepcid, Rani-Q, Ranitidin. Välj den tablettform du föredrar och ta hjälp av apotekspersonalen att jämföra priser, det kan skilja en hel del. De har alla likvärdig effekt som håller i 12 timmar. De verkar genom att minskar syraproduktionen i magen.

Ett annat alternativ är tabletter av en typ som heter protonpumpshämmare, till exempel Losec, Omeprazol eller Pantoloc. De har effekt i 24 timmar och är nästa nivå i behandlingstrappan, men jag tycker gott du kan prova H2-blockerarna först.

Om illamåendet ändå inte ger med sig ska du kontakta läkaren igen. Läkaren kan då överväga om det finns andra alternativa behandlingar för dig.

En kommentar när det gäller Prepulsid. Jag vet inte anledningen till att du fått dem, men jag tycker inte att det är något du skall ”ta till” för magen. Läkemedelsverket har varnat för hjärtbiverkningar av Prepulsid, och läkemedlet har slutat att säljas i Sverige.