Fråga Ewa om läkemedel

Har du funderingar om nya eller gamla läkemedel - eller kanske naturläkemedel? Skicka dina frågor till oss. 
Ewa Lundborg som svarar är legitimerad apotekare och redaktör på den oberoende tidningen Allt om Läkemedel.Ställ en fråga

Fråga: Hur farligt är alkohol om man äter värktabletter samtidigt?

Jag fick tabletter som heter Citodon på recept från tandläkaren efter ett besvärligt och smärtsamt ingrepp. Jag har hört att man inte ska kombinera värktabletter och alkohol, gäller det även Citodon vid tillfällig värk? Eller kan jag ta ett glas vin till maten?
Elisabeth

Svar: Citodon är som en ”Alvedon turbo”, det innehåller alltså som grund paracetamol - samma som Alvedon och Panodil, men med tillägg av ämnet kodein. Kodein är i sig självt ett morfinliknande ämne, och en del av kodeinet (5-10 procent) omvandlas av kroppen till morfin.

Det är därför man kan känna sig dåsig av Citodon, och det är också där ”turbon” kommer in med effektiv hjälp mot smärta av olika slag.Du har helt rätt i att Citodon inte bör kombineras med alkohol. Vad kan hända?

Livshotande andningsuppehåll
Morfinliknande ämnen påverkar andningen. Alkohol förstärker den effekten, och i värsta fall kan man drabbas av livshotande andningsuppehåll. Samma rekommendation gäller för värktabletterna Treo Comp och Panocod som också innehåller kodein
.
Värktabletterna Dexofen och Doloxene innehåller en substans med det krångliga namnet dextropropoxifen. Den ska aldrig kombineras med alkohol, där är risken för livshotande andningsuppehåll ännu kraftigare, och kombinationen leder faktiskt till dödsfall varje år.

Bestående leverskador
Paracetamol säljs ju receptfritt och känns kanske därför ”ofarligt”. Det har under flera år varit diskussioner om vad som egentligen gäller för kombinationen alkohol och paracetamol.

Jag tycker att sjukvårdsrådgivningen, (www.sjukvardsradgivningen.se) formulerar dagens kunskap på ett bra sätt: ”värkmediciner som innehåller paracetamol kan under vissa förutsättningar orsaka livshotande leverskador. Det gäller framför allt om man tar för stor dos eller om man har druckit alkohol en längre tid. Om man dricker en mindre mängd alkohol är det vanligtvis ingen fara att ta en enstaka värktablett med paracetamol dagen efter. Om man alltid dricker mycket alkohol bör man aldrig använda paracetamol.”