Finns det blodtrycksmedicin utan jobbiga biverkningar?


Hej! Har fått reda på att jag har högt blodtryck. Finns det någon medicin utan alla dessa jobbiga biverkningar? Äter just nu Metoprolol som ger mig huvudvärk och iskalla händer. Vore tacksam om du hade något förslag på någon annan sort?


Svar: Det finns många olika sorters läkemedel mot högt blodtryck. Metoprolol tillhör gruppen som kallas betablockerare, som ofta används. Andra vanliga grupper av läkemedel är:
Diuretika, vätsekdrivande medel. Verkar genom att driva ut vätska och på så vis minska blodvolymen, som gör att trycket minskar.
ACE-hämmare motverkar bildningen av ett ämne som drar ihop kärlen, vilket gör att trycket ökar.
AII-blockare är en vidareutveckling av ACE-hämmare som verkar på likartat sätt.

Nu vet jag inte hur länge du tagit Metoprolol, biverkningar kommer i många fall starkast i början av behandlingen, innan kroppen vant sig, för att sedan klinga av. Men inte alltid. Om biverkningarna fortsätter och är besvärande tycker jag absolut att du ska tala med din läkare och be att få prova läkemedel av en annan sort. Det finns massor, och det är ett val din läkare gör utifrån dina värden på trycket och eventuella andra faktorer. Så jag kan tyvärr inte ge dig förslag, annat än att säga att det finns alternativ!