Kan jag dela tabeletterna?

Jag har svårt att svälja stora tabletter och undrar om det finns någon nackdel med att dela dem?

Svar: Det beror både på tablettformen och innehållet om det är lämpligt att dela tabletter. Enkla vita pressade tabletter som Magnecyl går bra att dela eller krossa. Apoteket säljer särskilda tablettdelare och tablettkrossare. Om läkemedlet går att ta tillsammans med mat kan du blanda den krossade tabletten i lite mat, dryck eller soppa (och se till att du får i dig hela portionen).

Vissa tabletter och kapslar är specialgjorda och kan mista sin effekt om de delas, krossas eller skadas innan man tar dem. Det kan till exempel handla om en dragering, ett slags hölje, som skyddar läkemedlet från att brytas ner av den sura magsaften. Då måste höljet vara intakt för att fungera.

Andra läkemedel är specialkonstruerade för att frisläppa läkemedel långsamt under längre tid, så kallad ”slow release”. De har ofta tillägg i namnet som till exempel retard, durett, depot, depottablett eller liknande. Konstruktionen kan skadas av delning eller krossning. Det kan också innebära att dosen blir alldeles för hög för snabbt om tabletten skadas. En del kapslar kan man ta isär och strö ut innehållet över någon form av mat.

Men står det att tabletten eller kapseln måste sväljas hel finns det en anledning till det.

Ja, det finns helt enkelt inget generellt svar, utan jag rekommenderar att du frågar apotekspersonalen innan du delar eller krossar tabletter, eller varför inte ringa det tillverkande företaget som vet precis hur deras läkemedel är tillverkat. Deras telefonnummer brukar finnas på informationsbladet som medföljer förpackningen.