Vad är bäst mot hälsprickor?

Nu är det sommar och jag går i sandaler. Men jag har såadna sprickor på hälarna. Jag läste ditt svar på frågan om krokodilskinn. Mitt problem är alltså fötterna, där hälarna har pansarhud och blir torra som sandpapper. Om jag inte passar mig kan jag till och med få smärtsamma sprickor i hälarna. Vilken kräm rekommenderar du?
Anna, 58 Svar: Tjock hud på hälarna är mycket vanligt. Regelbunden fotvård är mest effektivt för att få bukt med problemet. Bäst resultat får du om du börjar med att mjuka upp fötterna i ett fotbad och därefter filar bort förhårdnader. Sen går du på med en kräm som gärna får vara fet och seg. På apoteket säljs en kräm som heter Locobase Repair som jag tycker fungerar mycket bra på hälarna. Den tar lite tid att massera in, inget för morgonrusningen utan snarare innan läggdags. Salicylsyrevasilin kan också smörja och mjuka upp förhårdnader. Men oavsett vilken sort du hittar är en fet fotsalva en gång om dagen att rekommendera om du lätt får sprickor. Se också över dina skor så de sitter bra och ger stöd åt hela hälen.
Har du svåra problem eller vill ha fler tips om hur du sköter fötterna rekommenderar jag dig att söka medicinsk fotvård. Kanske behöver du initialt professionell hjälp att bli av med kraftiga förhårdnader. Likaså om du har diabetes, som kan göra att känseln i fötterna försämras. Diabetesfötter ska skötas och kollas noggrant.Om någon som läser detta har svårt att själv nå sina fötter (och inte lyckas övertala någon annan att hjälpa till) har Axelssons fotvårdsskola i Stockholm följande knep: Stoppa fötterna i en plastpåse med lite olivolja och gnugga dem mot golvet.
Eva Lundborg