Kan jag använda Vagifem år ut och år in?


Hej Ewa!

Är det tillrådligt att använda Vagifem vaginaltabletter mot torra slemhinnor i underlivet regelbundet år ut och år in? Jag har använt dem varje vecka i mer än 15 år. Min gynekolog har försäkrat mig att Vagifem är helt ofarligt att använda så länge jag lever. Har själv sökt men inte hittat dokumentation eller studier på nätet. Det borde finnas då Vagifem funnits i många år. Jag har ingen bröstcancer i släkten. Tacksam få höra ifrån dig!
Hälsningar
Mia, 62 år

Svar:
Även om många olika läkemedel brukar benämnas östrogen är det egentligen som ett familjenamn för flera olika substanser, eller släktingar om man så vill. Substanserna kan indelas i tre huvudkategorier:

(Starkare – de som ingår i preventivmedel)

Medelstarka – de substanser som ingår i tabletter, plåster osv som används för att påverka hela kroppens övergångsbesvär, till exempel svettningar och värmevallningar.

Svaga/lokala östrogener – dessa verkar lokalt i slidan och inte i hela kroppen. De hjälper till exempel mot torrhetskänsla, sveda, irritation, smärta vid samlag.

Vagifem tillhör gruppen lokalt verkande östrogener. Där bedömer experter att risken vid långtidsanvändning är liten. Till exempel de diskussioner som varit om östrogen och risk för bröstcancer behöver du inte vara alls orolig över, dessa gäller inte Vagifem.

För att ge dig bästa möjliga information vad gäller ytterligare dokumentation och eventuella studier på området har jag ställt frågan vidare till professor Viveca Odlind på Läkemedelsverket. Hon ger följande svar:

Vagifem är ett mycket lågt doserat östrogen (en vanlig tablett mot klimakteriebesvär är 40 gånger starkare än en Vagifem) och behandlingen syftar till att ge en ”bättre” slemhinna lokalt i vagina utan att åstadkomma några östrogeneffekter i kroppen för övrigt. När det gått en del år efter menopaus blir vagina nämligen tilltagande förtunnad och slemhinnan blir skörare. Detta kan leda till lokal irritation, urinvägsbesvär och sexuella svårigheter.
Det som händer när man behandlar sig med Vagifem eller andra lokala östrogener är att vaginas slemhinna förtjockas och östrogenet kan inte tas upp i blodbanan i någon väsentlig mängd. Dvs effekten av den vaginala behandlingen stannar i vagina. Detta gör att man inte har associerat behandling med lokala östrogener, såsom Vagifem, med ökad risk för bröstcancer eller andra risker som kan finnas vid ”vanlig” klimakteriebehandling. Det finns således inget stöd för att långtidsanvändning är skadlig och så länge man upplever att man har nytta av behandlingen kan den fortsätta.