Fråga Ewa om läkemedel

Har du funderingar om nya eller gamla läkemedel - eller kanske naturläkemedel? Skicka dina frågor till oss. 
Ewa Lundborg som svarar är legitimerad apotekare och redaktör på den oberoende tidningen Allt om Läkemedel.Ställ en fråga

Fråga: Vilket solskydd ska jag välja?

Jag tycker att solskyddsmedel har blivit en ren djungel. Det finns flera olika typer, såvitt jag förstår – förutom att det finns olika solskyddsfaktorer. Hur ska jag veta vad jag ska välja?
Stina

Svar: Du väljer solskyddsfaktor efter din hudtyp och var och hur du ska vistas i solen. En detaljerad lista finns på apotekets webbsida: www.apoteket.se

Generellt sett bör solkrämen vara vattenfast och ha faktor 15 eller mer, i alla fall inte under 10, och helst ha ett så kallat fysikaliskt filter, det vill säga de som innehåller zinkoxid eller titandioxid. Det är tyvärr de som är vitare och segare/kladdigare. Fysikaliska filter ger ett bättre skydd eftersom de sprider och reflekterar strålarna till skillnad mot kemiska filter som absorberar solstrålningen.

Smörj ofta – bad och handdukstorkande med mera nöter bort skyddet - och snåla inte, det behövs ett rejält lager för att det ska skydda ordentligt.

På apotekets webbsida kan du också läsa mer om skillnader i märkning av solkrämerna: www.apoteket.se

Sedan tycker jag inte att du ska fokusera för mycket på solkrämen, för den är enbart en del i en smart solstrategi.

Det finns mycket bra information på internet, och råden är i stort sett desamma, vare sig det är Apoteket, Statens strålskyddsinstitut eller Cancerfonden som är avsändare.

Här är några:
  • Sola sakta. Glöm inte att det är rätt skönt i skuggan (man blir brun där också). Varje gång man bränner sig ökar risken för hudcancer senare i livet. ”huden glömmer aldrig” som det står på cancerfondens hemsida.
  • Var särskilt försiktig med solen mellan klockan 11-15
  • Klä på dig i solen. Kläder ger bästa skyddet. Torra kläder skyddar bättre än blöta.
  • Ju yngre barn desto mindre sol. Bebisar ska inte vistas alls i direkt solljus första året.

Läs gärna Cancerfondens råd om barn och sol om du ska ha hand om barnbarnen i sommar.
www.solasakta.nu

Eller läs apotekets tips om aktiviteter i skuggan mellan elva och tre.

Vill du se naturligt solkysst ut finns skonsammare alternativ för att bevara ansiktet och urringningen från för tidigt åldrande än solen. Kosmetiska produkter som bronspuder, bronsgeler, brun utan sol ser inte längre bara ”gula” ut utan kan vara riktigt snygga.

Fler länkar:
Cancerfondens solkampanj
Apotekets kampanj
Information från statens strålskyddsinstitut
Senaste nytt om ozonskiktet, (information från SMHI )