Vad ska jag göra åt min torra hud?

Den här årstiden blir min hud alltid knastertorr och kliar. På senare år tycker jag smalbenen ser ut som ormskinn. Vad ska jag göra?

Svar: Det finns huvudsakligen två metoder att få in fukt i torr hud:

1) Smörja med en fet kräm som lägger sig som ett lock och hindrar fukten att dunsta från huden.

2) Smörja med en kräm som innehåller ett ämne som håller kvar fukten i huden - karbamid (kallas även urea, urinämne), propylenglykol och glycerol är några exempel.

På avgränsade känsliga områden som läppar och ögonlock passar feta krämer bra. På större områden som armar och ben blir feta krämer för sega och kladdiga. Då passar de fuktbindande produkterna bättre.

Om du kliat mycket på huden så du fått rivsår eller små sprickor rekommenderar jag en produkt som innehåller 20 % propylenglykol (Propyless, Propylsal eller Propyderm) eller 20% glycerol (Miniderm) eftersom dessa är effektiva utan att svida. Har du ren torr hud utan eksem kan en produkt som innehåller karbamid vara bra (Caress, Canoderm, Fenuril, Karbasal eller Monilen). Alla dessa säljs på apotek. Det finns både krämer och lotioner. Lotion är mer lättflytande än kräm.

Det allra viktigaste är att du testar dig fram så du hittar något du trivs så bra med att du verkligen smörjer regelbundet.
Ewa Lundborg