Bästa augustifesten

Förstora
Fixa enkelt bästa kräftfesten. De godaste tillbehören till kräftorna är en prästostpaj, matiga muffins, en god soppa eller en norrländsk delikatess. Här är recepten. Glöm inte desserten. Lingonmaräng smakar ljuvligt efter kräftor.

Matiga grönsaksmuffins

Förstora Underbart matiga och lite salta muffins fyllda med rödlök, paprika och spenat. Underbart matiga och lite salta muffins fyllda med rödlök, paprika och spenat.
Ingredienser
12 st
1 rödlök
1 röd paprika
100 g färsk spenat
50 g smör
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 ägg
2 dl minifraiche
150 g Apetina feta, i tärnade bitar
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Skala och grovhacka löken. Kärna ur paprikan och skär den i bitar. Fräs grönsakerna mjuka i smöret i en panna. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa ihop ägg och minifraiche. Låt osten rinna av. Rör ner mjölblandningen och grönsakerna med smöret och osten. Klicka smeten i en smord muffinsplåt för 12 muffins eller i stora pappersformar. Grädda i mitten av ugnen 20 – 25 min.

Norrländska delikatessen

Förstora En norrländsk delikatess - på enklaste sätt En norrländsk delikatess - på enklaste sätt
Ingredienser
12 st
2 stora hårda tunnbröd
100 g Kvibille Calvadosädel
4 msk hjortronsylt
färsk basilika
Gör så här
Dela brödet i 12 mindre bitar, ca 4x4 cm. Skär osten i 12 små skivor. Lägg osten på brödet. Toppa med 1 tsk sylt på varje ostskiva. Garnera med basilikan. Servera som tilltugg.

Prästostpaj

Förstora
Ingredienser
6-8 port
75 g smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 ägg
2 äggulor
1/2 tsk salt
2 krm peppar
7 dl riven ost, Kvibille Präst
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda pajbotten i mitten av ugnen ca 12 min. Vispa ihop grädde, ägg, äggulor, salt och peppar. Rör ner osten i blandningen. Fördela den i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt pajen svalna något.

Ljuvlig lingonmaräng

Förstora
Ingredienser
4 port
1 1/2 dl Kelda vaniljsås
2 msk rårörda lingon
12 små maränger
Garnering:
lingon
lite hyvlad vit choklad
Gör så här
Vispa såsen. Rör i rårörda lingon. Dela marängerna i halvor. Blanda lingonsås och maränger i 4 glas. Toppa med lite lingon och hyvlad choklad.
Källa: Arla