Edsbackas premiärkyckling!

Den här kycklingen stod på menyn när Edsbacka Krog öppnade 1983.

Ingredienser
4 port
1 färsk kyckling, ca 1,3 kg
2 msk Arla smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås:
1 gul lök
1 dm gurka
1 msk Arla smör-&rapsolja
1 msk tomatpuré
2 dl kycklingbuljong
1 dl torrt vitt vin
3 dl Arla vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 dl färska hackade
örtkryddor
t ex persilja,
körvel, dragon
salt och peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla kycklingen med smör-&rapsolja, salta och peppra. Stek i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Pensla ett par gånger under stekningen. Skala och hacka löken fint. Skär gurkan i små tärningar. Fräs löken i smör-&rapsolja. Tillsätt tomatpuré, buljong, vin och grädde. Koka utan lock 15 min. Rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner i såsen. Lägg i gurkan och koka 3 min. Tillsätt hackade örter och smaka av med salt och peppar. Servera kycklingen med såsen och nykokta, smörslungade grönsaker efter säsong.

Balsamicokyckling med lök

Förstora
Ingredienser
4 port
500 g kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk Arla smör-&rapsolja
2 rödlökar
8-12 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
2 tsk oregano
3 dl Kelda sås Crema Balsamico


Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
Salta och peppra kycklingfiléerna. Bryn dem runt om i 1 msk smör-&rapsolja,. Lägg filéerna i en ugnssäker form. Skala rödlök och vitlök. Skär rödlöken i stora klyftor och purjolöken i 3 cm långa bitar. Lägg löken runt om filéerna. Ringla 1 msk smör-&rapsolja över löken. Strö över oregano. Tillaga i mitten av ugnen 15-20 min. Värm såsen under omrörning. Skär filéerna i skivor och servera med lök, sås och klyftpotatis.

Imponera med kalkon med apelsinsås!

Förstora
Kalkon! Inte så svårt somman kan tro. Servera med potatis, apelsinsås och grönsaker..


Ingredienser:
8 port.

1 minikalkon, ca 3 kg

Sås:
Sky + hönsbuljong
3 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
rivet skal och saft av 1/2-1 apelsin
salt och peppar



Gör så här
Tina och tillaga kalkonen i ugn enligt anvisningen på förpackningen. Lägg över kalkonen på en skärbräda. Täck med folie. Vispa ur formen med lite vatten. Sila och mät skyn och späd med buljong så det blir 5 dl. Häll det i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden. Vispa ner grädden i skyn och koka upp under omrörning. Låt koka 3-5 min. Smaksätt med apelsin, salt och peppar. Tranchera kalkonen och servera med kokt potatis, grönsaker och apelsinsås Tranchering av kalkon: 1. Lossa bröstköttet på båda sidor om bröstbenskammen så tätt intill skrovet som möjligt. 2. Skär varje brösthalva i jämna sneda skivor. 3. Skär loss lårpartierna från kalkonen. Lägg låren med skinnsidan nedåt och skär försiktigt ut det övre lårbenet. 4.Vänd på låret och skär det i skivor ända upp till leden.

Kyckling med texmexxdip!

Förstora
Kycklingben med knaprigt skal dippas i sås med sting. Räkna med stor åtgång.


Ingredienser
4 port
8 kycklingben
15 nachochips
1 msk smör-&rapsolja
1/2 tsk salt
4–6 stora, tvättade potatisar
Dippsås:
2 dl matyoghurt
1/2 dl stark tacos

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Krossa chipsen. Ta ev bort skinnet på kycklingbenen. Pensla med smör-&rapsolja, salta och rulla dem i krosset. Lägg kycklingbenen på en plåt med bakplåtspapper. Skär potatisarna i klyftor. Ställ dem bredvid kycklingen på plåten. Stek i mitten av ugnen 25–30 min. Blanda matyoghurt och tacosås. Vira folie om kycklingbenen, och dippa med potatis och grönsaksstavar i såsen.

Gås till Mårten

Förstora
Ingredienser
6-8 port
1 gås, 4-5 kg
1 citron
1-1 1/2 msk salt
1/2 tsk vitpeppar
3 äpplen
1 påse katrinplommon, ca 250 g
2 1/2 dl hönsbuljong (1/2 tärning + vatten)
Sås:
2 dl steksky + hönsbuljong
4 dl Matlagningsgrädde 15%
2 1/2 msk vetemjöl
1-2 msk konc apelsinjuice
1 msk kinesisk soja
salt, peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 175° Dela citronen och gnid in- och utsidan på gåsen med citronhalvorna. Salta och peppra. Kärna ur och klyfta äpplena. Fyll gåsen med äpple och katrinplommon och sy ihop öppningarna med bomullssnöre. Lägg gåsen på sidan på ett galler i en långpanna. Häll buljongen i långpannan. Sätt in gåsen i ugnen. Ta ut den efter ca 40 min. Vänd den och lägg den på andra sidan och stek ca 40 min. Ta ut gåsen ur ugnen igen. Lägg den med bröstet upp och stek tills den blir färdig, ytterliggare 1/2 -1 tim. Stick i låret för att se om den är färdig. Sipprar det ut rosa köttsaft behöver den lite mer tid i ugnen. Ös gåsen några gånger under stekningen med skyn från pannan. Höj temperaturen till 225° de sista 10 minuterna så blir skinnet knaprigare. Låt gåsen vila några minuter innan snörena tas bort och köttet skärs upp. Sås: Skumma av fettet från stekskyn. Mät skyn och späd med hönsbuljong om det behövs. Häll skyn i en kastrull. Rör ut mjölet i lite av grädden och vispa ner det i skyn. Tillsätt resten av grädden. Koka 3-5 min. under omrörning. Smaksätt med apelsinjuice, salt, peppar och kinesisk soja.