Fryst Tiramisu

Förstora

 En festlig variant av den italienska desserten tiramisu.

Ingredienser
8-10 bitar
2 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl Kesella
skal av 1 citron
skal 1 apelsin
1 dl starkt kaffe
grädde
1 1/2 dl Kesella
skal av 1 citron
skal 1 apelsin
1 dl starkt kaffe

2msk kakaolikör, kaffelikör eller konjak
100 g avlånga italienska kex, t ex savoiardi
1 msk kakao

Gör så här
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden hårt och rör ner Kesella, äggsmet, citronskal och apelsinskal. Häll hälften av smeten i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm ¥. Blanda kaffe och likör. Doppa kexen på båda sidor i kaffeblandningen och lägg dem tätt i smeten. Häll på resten av smeten, låt stå i frysen minst 4 timmar. Ta fram den 30 min före servering och lägg upp på ett fat. Sikta över kakao. Servera med färsk frukt, t ex fikon.

Passionsfruktstårta

Förstora


På en mörk, mjukseg botten vilar ett snövitt täcke av vit chokladmousse som toppas med passionsfrukt. Kan det bli godare?

Ingredienser
8 bitar
300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Fyllning:
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör, t ex cointreau

Garnering
2-3 passionsfrukter


Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och rör ner ägg och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna och skär loss den från formen. Diska och torka formen och lägg ner kakan igen. Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp äggulorna i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner likören och sist grädden. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 3 tim. Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet. Häll det över moussen. Låt tårtan stå framme ca 30 min före serveringen.

Chokladälskarens dröm

Förstora
För chokladälskare - dessert med spröd maräng och mjuk glass.

Ingredienser
8 bitar
4 äggvitor
1 tsk pressad citronpressad citron
1 1/2 msk kakao
2 dl strösocker

Glass:
2 äggulor
1 dl florsocker
2 msk kakao
1 msk konjak
2 dl vispgrädde
1 dl Kesella

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitor och citronsaft till hårt skum. Blanda kakao och socker. Vispa ner det lite i taget. Rita 2 rundlar på bakplåtspapper med hjälp av en rund form, ca 23 cm i diameter. Bred ut smeten i rundlarna men lämna 2 cm eftersom bottnarna flyter ut något. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt dem stå kvar några timmar. Rör ihop äggulor, socker kakao och konjak. Vispa grädden hårt och rör ner äggsmet och Kesella. Lägg en marängbotten i formen. Bred ut glassmeten och lägg på den andra marängen. Låt glassen stå i frysen i minst 4 timmar. Sikta över kakao och servera med t ex marinerad frukt. Marinerad frukt: 400 g blandad frukt 1 1/2 msk balsamvinäger 4 msk florsocker Skär frukten i bitar. Blanda balsamvinäger och florsocker. Häll det över fruktsalladen och rör om.

Lätt bärtårta

Förstora


Denna goda tårta med seg mandelbotten och fryst bärgrädde smakar bäst lite upptinad.

Ingredienser
8 bitar
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl lätt crème fraiche
1 dl florsocker
2 äggulor
1/2 liter fäska eller frysta hallon, ca 250 g

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassa och rör ner ägg och äggvita. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 15-20 min. Låt kakan kallna. Vispa grädden riktigt hårt. Vispa ihop lätt crème fraiche, florsocker och äggulor. Halvtina och mosa hallonen. Rör ner äggsmeten och hallonen i grädden. Bred ut hallongrädden över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 4 tim. Låt tårtan stå framme ca 30 min. före serveringen. Garnera med hallon.

Non stop tårta

Förstora

Enkelt och busgott med hemlagad glasstårta.

Ingredienser
10-12 bitar
5 dl Kelda vaniljsås
2 dl non-stop, ca 200 g


Garnering:
non-stop

Gör så här
Vispa vaniljsåsen hårt. Grovhacka non-stop. Häll 2/3 av smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fördela hackade non-stop på. Bred ut resten av vaniljsåsen. Täck med plastfolie, frys i minst 5 tim. Ställ glassen i kylen ca 30 min före servering. Garnera med non-stop.

Mjölkchokladtårta med hallon

Förstora


Perfekta festtårtan att förbereda och ha i frysen. Bara att ta fram en stund före servering.

Ingredienser
8-10 bitar
400 g mandelmassa
1 st ägg
3 äggvitor
4 msk kakao
rivet skal av 1 apelsin

Fyllning:
5 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad
3 äggulor

Garnering:
hallon
hyvlad mörk choklad

Varm hallonsås:
600 g hallon
2 msk florsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan. Rör i ägget, lättvispade äggvitor, kakao och apelsinskal. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna. Vispa grädden.  Dela chokladen i bitar och smält över vattenbad. Ta chokladen från värmen. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden Häll smeten över kakan i formen. Täck över och frys minst 4 tim. Hit kan man förbereda. Låt tårtan stå framme ca 30 min före servering. Garnera tårtan med hallon och choklad. Värm hallonen till såsen, blanda i florsocker och servera såsen till tårtan. Värm hallonen och blanda i florsocker.

Krämig succékaka

Förstora

Syrlig, söt och läckert krämig succékaka som kan göras 2 dagar i förväg om du vill! Servera som kaka eller som dessert.

Ingredienser
12-14 bitar
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron

Garnering och servering:
1 skivad lime
1 msk florsocker
3 dl vispgrädde


Gör så här
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna. Garnera med limeskivor och sikta över florsocker. Servera med vispad grädde.