Nordisk försommarbuffé

Förstora
En sommarbuffé med nordiska smaker. Inspirationen kommer från våra unika råvaror och vårens primörer. De ollika recepten i buffén är beräknade för 10 personer, blir ni flera är det bara att öka på mängderna.

Ost- och spenatsoppa

Förstora Den här soppan kan man laga en dag i förväg och sedan göra det sista precis före serveringen. Soppan är lika god varm som ljummen. Den här soppan kan man laga en dag i förväg och sedan göra det sista precis före serveringen. Soppan är lika god varm som ljummen.
Ingredienser
10 glas
2 gula lökar
smör
2 msk vetemjöl
1 liter mjölk
2 hönsbuljongtärningar
1 dl Arlaköket vispgrädde 36 %
3 dl riven ost, Kvibille Präst
150 g färsk spenat
Garnering:
2 msk rostade grovhackade hasselnötter
1 dl riven lagrad ost
Gör så här
Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Rör i mjöl och tillsätt mjölk och buljongtärningar. Låt soppan koka ca 3 min. Rör i grädde och ost. Hit kan man förbereda.Mixa spenaten och soppan i omgångar. Värm soppan och häll upp i små glas. Strö över hasselnötter och ost.

Spirande sparrissallad

Förstora Hälften grön och hälften vit sparris ger en vacker sallad och primörerna kompletteras av mild Herrgårdsost. Hälften grön och hälften vit sparris ger en vacker sallad och primörerna kompletteras av mild Herrgårdsost.
Ingredienser
10 bufféportioner
500 g vit färsk sparris
500 g grön färsk sparris
2 tsk salt
2 tsk smör- och rapsolja
150 g Herrgårdsost
1 förp gröna ärtskott eller solrosskott
Dressing:
3 msk smör- och rapsolja
1 ½ tsk flingsalt
1 ½ krm svartpeppar
3 krm ättiksprit eller vitvinsvinäger
Gör så här
Skala den vita sparrisen försiktigt, börja alldeles under knoppen. Den gröna behöver inte skalas. Skär av den nedersta delen. Koka upp vatten, salt och smör- och rapsolja i en vid kastrull. Lägg ner den vita sparrisen och låt den koka på svag värme ca 10 min. Lägg ner den gröna sparrisen tillsammans med den vita och koka ytterligare 3-5 min tills stjälkarna är knappt mjuka. Ta upp sparrisen, spola av den i kallt vatten och låt den rinna av. Skär osten i små tärningar. Hit kan man förbereda. Varva vit och grön sparris med ost och ärtskott på ett Uppläggningsfat. Blanda ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen.

Gravad enbärslax med lätt löjromssås

Förstora Köp benfri laxfilé, med skinnet kvar och använd den jämntjocka mittbiten som ger vackrast skrivor. Färsk lax ska frysas minst 2 dygn före gravning (eller efter gravning). Färdiggravad lax står sig upp till en vecka i kylen. Köp benfri laxfilé, med skinnet kvar och använd den jämntjocka mittbiten som ger vackrast skrivor. Färsk lax ska frysas minst 2 dygn före gravning (eller efter gravning). Färdiggravad lax står sig upp till en vecka i kylen.
Ingredienser
10 bufféportioner
1 kg laxfilé med skinn, helst tjock mittbit
3 msk salt
3 msk socker
1 msk grovstött enbär
1 tsk grovstött svartpeppar
Garnering
1 tsk grovstötta enbär
Lätt löjromssås
5 dl lätt créme fraiche
100 g löjrom
1 dl gurka
1 msk hackad färk citron- eller apelsintimjan
1 msk hackad gräslök
ev salt
Gör så här
Se till att alla ben är borttagna ur laxfilén. Dela filén i två lika stora bitar. Blanda salt, socker, enbär och svartpeppar. Lägg en del av blandningen i en form med kanter. Lägg på den ena laxfilén med skinnsidan nedåt. Strö på lite kryddblandning. Lägg den andra filén ovanpå med köttsidan nedåt. Strö över resten av kryddorna. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 2 dygn. Vänd laxen en till två gånger under tiden. Ta upp den och skrapa bort kryddorna. Skär laxen i tunna skivor, utan att skinnet kommer med. Lägg upp på serveringsfat och garnera med enbär. Lätt löjromssås Låt löjrommen rinna av i ett kaffefilter ca 30 min. Skala, dela och kärna ur gurkan. Skär den i mycket små tärningar. Blanda créme fraiche, löjrom, gurka, timjan och gräslök. Smaka ev av med salt

Kyckling med kall dillsås

Förstora
Ingredienser
10 bufféportioner
900 g kycklingfilé
smör
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Sås
4 dl lätt crème fraiche
rivet skal och pressad saft av ½ citron
1 msk flytande honung
½ dl hackad dill
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Garnering
dill och citron
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn kycklingen i omgångar på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg dem i en långpanna. Stek i mitten av ugnen 10-12 min. Låt kycklingen kallna. Rör ihop såsen. Hit kan man förbereda.Skär kycklingen i skivor och lägg ut dem på ett stort fat. Krydda med salt och peppar. Ringla hälften av såsen över kycklingen och servera resten till. Strö över dill och garnera med citron

Räkrullar med pepparrot

Förstora
Ingredienser
16 st
250 g skalade räkor
2 ägg
1 dl crème fraiche
1-1 ½ msk riven färsk pepparrot
1 knippe gräslök
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 mjuka tunnbröd, ca 20x25 cm
Gör så här
Spara 16 räkor till garnering och hacka resten. Skala och mosa äggen. Blanda ägg, räkor, crème fraiche, pepparrot, gräslök, salt och peppar. Bred ut röran på tunnbrödet och rulla ihop från långsidan. Låt dem ligga i plast i kylen någon timme. Skär varje rulle i 8 bitar. Garnera med räkor och gräslök.