ENTRECOTE PÅ SPETT – Lyxiga spett med sval sås gjord på grillad paprika. Grilla paprikan själv eller köp färdig.

Förstora Perfekt på fredagskvällen! Perfekt på fredagskvällen!
Ingredienser:
4 port
500 g entrecôte av nöt eller lamm
1 msk Arla smör-&rapsolja
1 tsk salt1 krm svartpeppar
1 msk hackad färsk rosmarin


Paprikasås:
1/2 burk grillad paprika à 200 g
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche
1 pressad vitlöksklyftasalt och svartpeppar

Gör så här:
Skär köttet i bitar ca 3 x 3 cm. Blanda smör-&rapsolja med salt, peppar och rosmarin i en bunke. Lägg i köttet, rör om. Trä upp köttet på 4 spett. Låt paprikan rinna av och hacka den grovt. Blanda crème fraiche, paprika och vitlök. Smaksätt med salt och peppar. Grilla spetten över glöd 3 - 4 min per sida. Servera med såsen och en sallad med kokta, stora vita bönor.

FISKSPETT MED ITALIENSKT SMÖR – Smältande gott till grillad fisk

Förstora Eleganta fiskspett med medelhavskänsla. Eleganta fiskspett med medelhavskänsla.
Ingredienser:
4 port
500 g fiskfilé, t ex lax
100 g smör
1 msk pressad citron
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Kryddsmör:
50 g rumsvarmt smör
3 bitar hackade marinerade soltorkade tomater
1/2 dl hackad basilikaeller 2 tsk torkad
1 pressad vitlöksklyfta1 krm salt

Gör så här:
Blanda smöret med tomater, basilika, vitlök och salt. Låt det stelna i kylen. Skär fisken i 3 cm stora bitar och trä upp den på spett. Blanda det smälta smöret med citronsaft, salt och peppar. Pensla fisken med blandningen. Grilla spetten 6-8 min i ugn eller över glöd. Servera spetten med kryddsmöret, grillat vitlöksbröd och sallad. Tips: Kryddsmöret förbereds helt. Fiskspetten kan förberedas fram till grillning

KALKONSPETT MED TOMAT- OCH BASILIKASÅS

Förstora Servera med smaksatt crème fraiche och sallad. Servera med smaksatt crème fraiche och sallad.
Ingredienser:
4 port
600 g kalkonfilé

Marinad:
2 msk oljarivet skal och pressad saft av 1/2 citron
1 msk japansk soja
1 msk honung
1/2 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl Creme Fraiche tomat&basilika

Gör så här:
Skär kalkonköttet i ca 2 cm stora bitar. Blanda ihop marinaden och häll den över köttet. Låt marinera i 3-4 tim. Trä upp köttet på spett. Grilla spettet runt om över glöden 8-10 min. Servera med en klick créme fraiche tomat & basilika. Servera med sallad och bröd.

Förstora Fräsch citronsås passar fint till grillade räkor. Fräsch citronsås passar fint till grillade räkor.
Ingredienser:
4 port
1 kg frysta räkor
Sås:2 dl gräddfil
1-2 pressade vitlöksklyftor
rivet skal av 1/2 citron
salt ochpeppar

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till såsen. Lägg de frysta räkorna i ett halster. Grilla dem över glöden tills de är varma och har fått färg. Servera med såsen, grillade grönsaker och bröd.
Förstora Variera tsatsikin med grovhackade kräftstjärtar  Variera tsatsikin med grovhackade kräftstjärtar
Ingredienser:
4 port
4 fiskfiléer med skinn, t ex gös, regnbåge
1 msk smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Kräfttsatsiki:
1/2 gurka
1/2 tsk salt
150 g kokta kräftstjärtar
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Riv gurkan grovt på hushållspapper. Strö över salt och låt dra ca 15 min. Låt kräftstjärtarna rinna av och grovhacka dem. Pressa ur gurksaften, blanda gurka med kräftor, matyoghurt, vitlök och peppar. Pensla fisken med smör-&rapsolja och krydda med salt och peppar. Grilla fisken 3 – 4 min på varje sida. Servera fisken med kräfttsatsiki och grönsaker.

GRILLAD KYCKLING AL LIMONE

Förstora Utbankad filé! Både godare och snabbare.  Utbankad filé! Både godare och snabbare.
Ingredienser:
4 port
4 kycklingfiléer
2 msk smör-&rapsolja
2 små citroner
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk färsk oregano

Till servering:
2 1/2 dl kall sås,
vitlök&gräslök

Gör så här:
Banka ut kycklingen med knytnäven till en tunn schnitzel. Pensla kycklingen med hälften av smör-&rapsoljan. Riv 1 tsk citronskal. Dela sedan citronerna och pensla snittytan med resten av smör-&rapsoljan. Grilla kycklingen ca 3 min på varje sida. Grilla samtidigt citronerna med snittytan ner. Lägg upp på fat och krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Strö över citronskal och pressa över lite citronsaft. Servera med såsen och en sallad.


Källa: Arla