Laga grekiskt

Förstora
Grekland har sin egen variant av medelhavsmaten. Mycket grönsaker, gärna lamm, oliver förstås, den klassiska grekiska salladen och – kanske mest känt av allt – den fina fetaosten med sin speciella karaktär och konsistens.

Grillad fisk med kräft-tsatsiki

Förstora
Ingredienser
4 portioner
4 fiskfiléer med skinn, t ex gös, regnbåge
1 msk smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Kräfttsatsiki:
1/2 gurka
1/2 tsk salt
150 g kokta kräftstjärtar
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
Gör så här
Riv gurkan grovt på hushållspapper. Strö över salt och låt dra ca 15 min. Låt kräftstjärtarna rinna av och grovhacka dem. Pressa ur gurksaften, blanda gurka med kräftor, matyoghurt, vitlök och peppar. Pensla fisken med smör-&rapsolja och krydda med salt och peppar. Grilla fisken 3 – 4 min på varje sida. Servera fisken med kräfttsatsiki och grönsaker.

Fyllda auberginerullar

Förstora
Ingredienser
10-12 st
2 auberginer
3 msk smör
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk oregano
200 g lagrad ost,t ex Präst
Gör så här
Sätt ugnen på 250°. Skär auberginen i 1/2 cm tjocka skivor på längden. Stek dem i omgångar i en smörad stekpanna. Krydda med salt, peppar och oregano. Lägg på ostskivor och rulla ihop. Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat. Gratinera rullarna i övre delen av ugnen ca 5 min tills osten börjar smälta. Garnera ev med färska örter.

Fetacouscous med mynta

Förstora
Ingredienser
4 port
3 dl couscous
3 dl grönsaksbuljong
2 msk smör
350 g Apetina feta
1/2 gurka
1 dl svarta oliver
1 krm svartpeppar
1/2 dl hackad gräslök
3 dl grovstrimlad sallad, gärna rucola
Dressing:
2 dl Arla Köket medelhavsinspirerad matyoghurt
1 msk flytande honung
2-3 tsk hackad mynta
2 krm salt
Gör så här
Tillaga couscousen i buljongen. Rör ner smöret och låt det kallna. Skär fetaost och gurka i stora bitar. Blanda ner deti couscousen. Rör i oliver, peppar, gräslök och sallad. Smaksätt matyoghurten med honung, mynta och salt. Servera dressingen till salladen.

Moussaka

Förstora
Ingredienser
4-6 port
2 auberginer, ca 600 g
1 tsk salt
Köttfärssås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör
400 g köttfärs
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 msk tomatpuré
2 krm mald kanel
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Ostsås:
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl Arla Köket riven ost gratäng
1 krm salt
1 ägg
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 11/2 dl av osten, salt och uppvispat ägg. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad. Tips Istället för att laga egen ostsås kan man använda 5 dl Kelda ostsås.

Grönsaksspett med feta

Förstora
Ingredienser
4 port
12 små färskpotatisar
8 små färska lökar
1 röd paprika
1/2 zucchini
2 msk smält smör
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
250 g cottage cheese, KESO® fetaoliv
Gör så här
Skrubba potatisen. Koka potatis och lök knappt mjuka i lättsaltat vatten. Kärna ur paprikan och skär den i bitar. Skär zucchinin i skivor. Varva potatis och grönsaker på fyra spett. Pensla med smör och krydda med timjan, salt och peppar. Grilla över glöden tills de börjar ta färg, ca 5 min. Servera spetten med cottage cheese.
Källa: Gott till Grillat

Citronkyckling med oliver

Förstora
Ingredienser
4 port
4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
1/2 hönsbuljongtärning
1 tsk rosmarin
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron
1 dl svarta oliver
1/2 dl grovhackad persilja
Gör så här
Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Skala och hacka vitlöken. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna, salta och peppra. Blanda grädde, buljongtärning, rosmarin och citronsaft i en gryta. Lägg i kyckling och vitlök. Låt koka under lock ca 5 min. Rör ner citronskal, oliver och persilja. Garnera med citron.