Godast på grillfesten

Förstora
Visst smakar det godast när man får njuta av maten utomhus. I trädgården, ute på en ö eller på balkongen. Kom ihåg de viktiga tillbehören, såser med sting och röror som lyfter smakerna.

Grillade räkor med vitlök och citronsås

Förstora
Ingredienser
4 port
1 kg frysta lyxräkor
Sås:
2 dl gräddfil
1-2 pressade vitlöksklyftor
rivet skal av 1/2 citron
salt och peppar
Gör så här
Blanda ihop ingredienserna till såsen. Lägg de frysta räkorna i ett halster. Grilla dem över glöden tills dom är varma och har fått färg. Servera med såsen, grillade grönsaker och bröd.

Marinerad indisk kyckling

Förstora
Ingredienser
4 port
600 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé.
Marinad:
1 dl matyoghurt
1 tsk riven färsk ingefära eller 1/2 tsk malen torkad
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk garam masala
Gör så här
Blanda ihop marinaden i en bunke. Lägg i kycklingen och vänd runt den i marinaden. Låt kycklingen marinera i kylen i minst 4 tim, gärna över natten. Grilla kycklingen 6-8 min på varje sida. Servera kycklingen med en klick naturell matyoghurt.

Grillad filé med lammyoghurt

Förstora
Ingredienser
4 port
1 fläskfilé, ca 500 g
4 msk smör-&rapsolja
1/2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
Limeyoghurt:
2 dl Arla Köket medelhavsyoghurt
rivet skal och pressad saft av 1 lime
1/2 tsk sambal oelek
2 krm salt
Gör så här
Blanda yoghurt, limeskal och -saft, sambal och salt. Rör ihop smör-&rapsolja, salt och vitlök. Pensla köttet med 1 msk av kryddsmöret. Grilla köttet runt om över glöd ca 15 min. Skiva köttet och lägg det på ett fat med en blandad grönsallad.
Häll resten av kryddsmöret över köttet.Servera såsen och kokt färskpotatis till.

Grillade grönsaker med mozzarella

Förstora
Ingredienser
4 port
4 färska lökar
3 paprikor
1 liten squash, ca 250 g
2 msk smält smör
2 påsar Galbani mozzarella, á 125 g
1/2 tsk salt, gärna gourmetsalt
1 krm svartpeppar
1/2 dl grovhackad färsk basilika
Gör så här
Skala och dela lökarna i halvor. Koka dem 2 min i saltat vatten. Kärna ur paprikorna och dela dem i stora bitar. Skär squashen i centimeter-tjocka skivor. Blanda runt alla grönsaker i smöret. Grilla dem 3 – 4 min per sida. Skär osten i skivor. Lägg grönsakerna och osten på ett fat. Strö över salt, peppar och basilik

Sesammarinerad karré

Förstora
Ingredienser
4 port
4 skivor fläskkarré, ca 600 g
Marinad:
1 dl matyoghurt
2 msk sesamfrön
1 msk sesamolja
2 tsk kinesisk soja
1 1/2 tsk ingefära
1/2 tsk salt
Gör så här
Blanda samman ingredienserna till marinaden. Pensla marinaden på köttet och låt det ligga ca 4 tim. Grilla köttet ca 3 min. på varje sida. Salta. Servera med grillad potatis och rotfrukter med avocadoröra.

Källa: Arlaköket