Julmat på nytt sätt

Förstora

Har du tröttnat på revbenspjäll och lutfisk? Vill du hitta nya alternativ inför julhelgen? Eller nya sätt att laga de traditionella rätterna på? Här hittar du massor av alternativ – lite snabbare, lite modernare med ändå juliga!

Julmustkyckling

Förstora

Vad kan det vara? Låt alla runt bordet gissa den hemliga ingrediensen.


Ingredienser
4 port

4 kycklingfiléer, ca 500 g
smör
2 dl minifraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja

Gör så här: Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna. Blanda minifraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min. Garnera ev med färsk rosmarin. Servera med potatis och frästa grönsaker.

Rödbetssallad med apelsin

Förstora

Färska och söta rödbetor möter syrliga apelsiner. En sallad att bli glad av! Ingefärssåsen passar finfint till.


Ingredienser
4 port

3/4 kg färska rödbetor
2 apelsiner
1/2 dl valnötter
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
färsk mynta

Sås:
2 dl gräddfil
1 tsk mald ingefära
1 krm salt


Gör så här: Koka rödbetorna med skalet på i vatten tills de är mjuka, 20 - 40 min. Spola i kallt vatten och gnid av skalen. Skär rödbetorna i klyftor och låt dem svalna. Skala apelsinerna och skär dem i hinnfria klyftor eller i bitar. Blanda rödbetor, apelsin och valnötter. Smaksätt med salt, peppar och mynta. Smaksätt gräddfilen med ingefära och salt. Ringla en del av såsen över salladen och servera resten till.

 

Saffranskaka

Förstora

Den småländska ostkakan har hämtat inspiration från Gotlands saffranspannkaka.


Ingredienser
4 port

1/2 dl sötmandel
3 ägg
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 påse saffran, ca 0,5 g
1/2 dl vetemjöl
500 g cottage cheese, KESO® naturell
2 dl mjölk
2 dl färska björnbär eller sylt
2 1/2 dl Kelda mellangrädde


Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Hacka mandeln. Vispa ägg och socker. Rör ner salt, saffran, mjöl, cottage cheese, mandel och mjölk. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min. Servera med björnbär och vispad grädde.

 

Dajmtryffel

Förstora

Ljuvligt vuxengodis med barnsligt krisp


Ingredienser
40 bitar

1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella
2 msk konjak eller likör
ca 100 g dajm
kakao


Gör så här: Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta. Rör i Kesella och konjak. Låt smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Hacka dajm och rör ner. Häll smeten i en form, 10 x 15 cm och låt stelna i kylen ca 1 tim. Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor. Pudra över kakao och förvara kallt.


På Arlas hemsida hittar du massor av roliga julrecept!