Gör en klassiker!

Laddar du för sportlov och skidåkning? Kanske till och med för Vasaloppet? Den klassiska husmanskosten passar särskilt bra efter fysiska prestationer. Varsågod, här är 6 Arla-recept på rätter vi aldrig tröttnar på, rätter som värmer gott.

Boeuf bourguignon

Förstora
Mustig, vinkokt köttgryta som även kallas burgundisk gryta.

Ingredienser
4 port

600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl rödvin
2 1/2 dl köttbuljong
100 g rökt sidfläsk
8 steklökar
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner

Gör så här:

Skär köttet i bitar. Bryn köttet runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong.Låt grytan koka under lock ca 1 1/2 tim. Strimla fläsket. Skala och dela ev lökarna. Skala och hacka vitlöken. Dela ev svampen. Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 10 min. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis.

Rullströmming

Förstora
En riktig omega 3-klassiker, även god kall som matsäck till skidturen!

Ingredienser
4 port

500 g strömmingsfilé
1 tsk salt
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1/2 dl kaviar från tub, t ex Kalles
2 msk hackad rödlök
2 msk hackad dill
1 msk ströbröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Salta strömmingsfiléerna. Rulla ihop dem och lägg i en ugnssäker form. Rör ihop grädde, kaviar, lök och dill. Häll blandningen i formen och strö över ströbröd. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Servera med kokt färskpotatis och knäckebröd. Tips! Smart sommarmat som kan sparas i kylen och ätas på en skiva grovt bröd.

Viltbiffar med lingonsås

Förstora
Köttbullar med gräddsås och lingon går alltid hem. Här en vild, mer ekologisk variant som lagas direkt i pannan!

Ingredienser
4 port

400 g älg-, hjort- eller lammfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 dl gräddfil
2 msk finhackad eller riven lök
smör
2 1/2 dl Kelda gräddsås
1/2 dl rårörda lingon

Gör så här:

Blanda färsen med ägg, salt, peppar, enbär, timjan, gräddfil och lök. Forma till 8 små biffar. Stek dem i smör i en stor stekpanna 4-5 min på varje sida. Häll i gräddsåsen och klicka ner lingonen. Låt det koka någon minut. Strö ev över lite färsk timjan. Servera biffarna med kokt potatis och grönsaker.Källa:

Laxpudding

Förstora
Lättlagad "impamat"

Ingredienser
4 port

300 g rimmad eller gravad lax
1-2 gula lökarsmör
800 g kokt kall potatis
1/2 dl hackad dill
4 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Till servering:smält smör ochcitronklyftor

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Skär laxen i tunna skivor. Skala och skiva löken tunt. Fräs löken i smör i en stekpanna på svag värme tills den blir mjuk och glansig. Skiva potatisen. Varva potatis, lax, lök och dill i en smord ugnssäker form. Avsluta med potatis. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll det över potatisen. Ställ in formen i nedre delen av ugnen ca 30 min. Laxpuddingen är klar när den har stannat i mitten och fått en fin gyllenbrun färg. Servera med smör och citron.

Pepparrotskött

Förstora
Färskriven pepparrot är hemligheten i denna klassiska kötträtt.

Ingredienser
4 port

600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
1 liter vatten
1 1/2 tsk salt
1 gul lök
1 morot
2 kvistar persilja
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
Pepparrotssås:
4 dl buljong från köttkoket
2 msk vetemjöl
3 msk vatten
1/2 dl Arla Köket vispgrädde
1/2 - 1 dl finriven färsk pepparrot
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar

Gör så här:
Koka upp vatten och salt i en lagom stor gryta. Lägg ner köttet. Häll ev på mer vatten och salt så att det täcker köttet. Lägg på locket och koka upp. Tag bort ev skum som bildats i grytan med en sked. Skala och skär lök och morot i bitar. Lägg ner lök, morot, persilja och kryddor i grytan. Låt kött och grönsaker koka på svag värme under lock tills köttet känns mört, 1 1/2 - 2 timmar. Prova med provsticka. Låt köttet vila i buljongen 15-20 min innan det skärs upp.Sås: Mät upp och sila ner buljongen i en kastrull. Rör ihop mjöl och vatten och vispa ner det i buljongen. Koka upp och låt koka ca 3 min. Tillsätt grädde och pepparrot. Smaksätt med salt och peppar.Servera köttet i skivor tillsammans med såsen eller skuret i bitar blandat med såsen. Potatis och kokta grönsaker är gott att äta till.

Flygande Jakob

Förstora
Kyckling och bananer i en oslagbar kombination - också barnbarnens favorit!

Ingredienser
4 port

3 dl Kelda mellangrädde
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
1 st grillad kyckling
2 st banan

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Ta bort skinn och ben från kycklingen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Skala och dela bananerna på längden. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Lägg bananerna ovanpå. Vispa grädden. Rör ihop grädde och chilisås och bred det över. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 min. Tag ut kycklingen och strö över jordnötterna.Servera med kokt ris och sallad.

Kokt fisk med äggsås

Förstora
Snabblagad fiskrätt som passar både till vardag och fest.

Ingredienser
4 port

600 g sejfilé(eller annan vit fisk förutom utrotningshotad torsk)
1/2 tsk salt
5 dl fiskbuljong
Sås:
1 ägg
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
1/2 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja

Gör så här:

Börja med såsen. Hårdkoka ägget. Skala och hacka ägget. Ställ åt sidan. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka ca 3 min. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock ca 3 min. Tag upp fisken med hålslev och håll den varm. Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Servera fisken med såsen, kokt potatis och gröna ärter.Tips: Färsk fisk kan bytas mot djupfryst fisk som får tina före kokning.

Slottstek

Förstora
Ansjovis ger karaktären till denna klassiska kötträtt.

Ingredienser
6 portioner

1 kg benfritt nötkött, t ex fransyska
smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 gula lökar
2 morötter
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
4 ansjovisfiléer
1 msk rödvinsvinäger
2 dl vatten
Sås:
5 dl steksky + köttbuljong från tärning
1 dl Arla Köket vispgrädde
3 msk vetemjöl
1/2 dl vatten
salt, pepparoch ev. ansjovisspad

Gör så här:

Bryn steken runt om i smör i en stekgryta. Salta och peppra. Stick in en köttermometer i stekens mitt. Skala löken och skär den i klyftor. Skala och dela morötterna. Lägg lök, morot, lagerblad, pepparkorn, ansjovis, vinäger och 1 dl vatten i grytan. Lägg på locket och efterstek köttet på svag värme ca 40 min. Vänd köttet så att ovansidan kommer mot grytans botten. Tillsätt resten av vattnet. Lägg på locket och fortsätt tillagningen tills termometern visar 75°. Tag upp steken och lägg folie över så att den håller sig varm. Sila upp och mät stekskyn.Såsen: Häll stekskyn i en kastrull. Fyll på med buljong så att det blir totalt 5 dl vätska. Tillsätt grädden. Rör ut mjölet med vattnet och vispa ner det i kastrullen. Låt koka 3-5 min. Smaka av såsen med salt, peppar och ansjovisspad.Servera köttet skuret i tunna skivor tillsammans med såsen, kokt potatis, kokta grönsaker och gelé.Källa: