Fylld kyckling med wasabismör

Förstora
Ett grönt skönt möte mellan svenskt smör och japansk pepparot, är pricken över i på huvudrätten.
Ingredienser
4 port
4 kycklingfiléer, ca 500 g
1 pkt bacon, ca 140 g
1 dl hackade färska örter, t ex timjan eller persilja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ugnsbakade grönsaker:
1 knippe färsk lök
2 rödlökar, ca 150 g
1 knippe färska morötter, ca 300 g
4-6 potatisar
2 msk smörmsk smör
1 tsk gourmetsalt

Wasabismör:
50 g smör
ca 2 tsk wasabi (eller 2 msk riven pepparrot)
2 krm salt

Gör så här
Skär med en vass kniv längs varje kycklingfilé så det bildas en ficka. Skär bacon i små bitar och fräs det i stekpannan ca 2 min. Blanda bacon och örter. Fyll fickan på kycklingfiléerna med blandningen och fäst med en tandpetare. Krydda med salt och peppar. Bryn filéerna runt om i smör i en stekpanna. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär löken i stora klyftor. Ansa och skär grönsakerna i bitar. Borsta potatisen ren och skär den i halvor eller klyftor. Smält smöret i långpannan. Lägg i grönsaker och potatis. Strö på salt. Stek ca 20 min i mitten av ugnen. Lägg filéerna på grönsakerna och stek ytterligare ca 15 min. Grönsaker och filéer är då färdiga samtidigt. Rör ihop smör, wasabi och salt. alt och peppar. Bryn filéerna runt om i smör i en stekpanna. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär löken i stora klyftor. Ansa och skär grönsakerna i bitar. Borsta potatisen ren och skär den i halvor eller klyftor. Smält smöret i långpannan. Lägg i grönsaker och potatis. Strö på salt. Stek ca 20 min i mitten av ugnen. Lägg filéerna på grönsakerna och stek ytterligare ca 15 min. Grönsaker och filéer är då färdiga samtidigt. Rör ihop smör, wasabi och salt.

 

Chili con chicken

Förstora
Prova favoriten chili con carne med mager kycklingfärs och olika sorters bönor. Servera matyoghurt som svalka till det heta.

Ingredienser
4 port
350 g kycklingfärs
2 vitlöksklyftor
2 tsk smör-&rapsolja
1 burk krossade tomater
2–3 tsk chilipulver
1 köttbuljongtärning
2 burkar vita bönor
1/2 dl hackad persilja
2 dl matyoghurt

Gör så här
Skala och hacka vitlöken. Stek färsen i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg i vitlöken och låt den fräsa med. Lägg över i en gryta. Tillsätt krossade tomater, chilipulver och smulad buljongtärning. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda ner bönorna i grytan. Låt allt koka 2–3 min. Rör ner persiljan och hälften av matyoghurten. Servera med sallad och resten av matyoghurten. Tips! Istället för kycklingfärs kan du använda quorn eller mager nötfärs.

Grillad kyckling med gurksallad

Förstora
Mynta, sambal och spiskummin ger spännande smak åt salladen.

Ingredienser
4 port
1 gurka
250 g cottage cheese, KESO® naturell
1 msk hackad färsk eller torkad mynta
1/2 tsk sambal oelek eller 1/2 finhackad färsk röd peppar frukt
1 krm spiskummin
1 krm kardemumma
1/2 tsk salt
4 grillade kycklingklubbor
1 dl mango chutney

Gör så här
Skala gurkan och skär den i tärningar. Blanda cottage cheese, gurka och kryddor och servera genast tillsammans med kyckling och mango chutney. Klyftpotatis är gott till.

Ostkyckling i örtagården

Förstora
Med grönsaker, färska örter och färdigriven ädelost gör du enkelt en festlig kycklingrätt.

Ingredienser
4 port
8 kycklinglår eller 4 kycklingfiléer
2 paprikor
1 knippa salladslök
1 fänkål
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 msk konc kycklingfond
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl färska örter, t ex timjan, basilika
2 msk smält smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl Kvibille riven ädel

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Kärna ur och strimla paprikorna. Skär salladslöken i bitar och fänkålen i tunna skivor. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form. Blanda grädde, fond, vitlök, grovhackade örter och häll över grönsakerna. Lägg på kycklingen. Pensla med smör och krydda med salt och peppar. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Ta ut och strö osten över kycklingen. Stek ytterligare ca 10 min. Servera med kokt delikatesspotatis. Garnera gärna med färska örtkryddor.Med grönsaker, färska örter och färdigriven ädelost gör du enkelt en festlig kycklingrätt.

Kryddiga kycklingvingar med pistagenötter

Förstora
Kycklingvingar är perfekta tilltugg. Goda varma som kalla.

Ingredienser
4 port
1 kg kycklingvingar
3/4 dl Arla smör-&rapsolja, oliv
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk mald spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 dl hackade pistagenötter
1 tsk salt

Gör så här
Blanda smör-&rapsolja, vitlök, kryddor, nötter och salt. Blanda kyckling och marinad. Låt marinera minst 6 tim. Sätt ugnen på 225°. Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Servera som mezerätt eller till ugnsstekta potatisklyftor och en klick mezeyoghurt.

Kyckling med parmaskinka och balsamsås

Förstora
Kyckling slås in i parmaskinka och blir läckra knyten i krämig sås.

Ingredienser
4 port
8 kycklinglårfiléer eller 4 kycklingfiléer, 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano. Servera med frästa grönsaker.

Tandoorikyckling

Förstora
I Indien är tandoori att grilla i en speciell lerugn. Det är också en färgstark kryddblandning. Här hemma grillar vi i ugnen, med läckert resultat!

Ingredienser
4 port
4 kycklingfiléer, ca 500 g
Marinad:
1/2 dl matyoghurt
1/2 dl tandoori currypasta

Gör så här
Blanda ihop marinaden i en plastpåse. Lägg i kycklingen och låt marinera i kylen ca 4 tim. Sätt ugnen på grill, 275°. vSätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano. Servera med frästa grönsaker.