Viltsoppa med renskav

Förstora

Potatissoppan blir mer vild än tam med smörfräst renskav, krossade enbär och timjan.

Ingredienser
4 port
1 pkt fryst ren- eller viltskav ca 240 g
smör
4 potatisar av mjölig sort, ca 300 g
1 gul lök
3 dl vatten
1 krm vitpeppar
2 grönsaks-buljongtärningar
5 dl mjölk
2 1⁄2 dl Matlagningsgrädde 15%
1 msk japansk soja
1 tsk timjan
5-8 krossade enbär
3 msk vinbärsgelé eller saft

Gör så här
Fräs köttet halvtinat i smör och ställ den åt sidan. Skala och skiva potatisen. Skala och hacka löken. Fräs potatis och lök i smör i en kastrull. Tillsätt vatten, peppar och buljongtärningar. Låt soppan koka ca 15 min. Vispa eller mixa sönder grönsakerna. Tillsätt renskaven, mjölken och grädden. Låt koka upp. Krydda med soja, timjan, enbär och gelé. Låt koka några minuter. Strö ev över lite färsk timjan.

Viltbiffar med lingonsås

Förstora

Köttbullar med gräddsås och lingon går alltid hem. Här en vild variant som lagas direkt i pannan!

Ingredienser
4 port

400 g nöt- eller lammfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 dl gräddfil
2 msk finhackad eller riven lök
smör
3 dl Kelda sås Creamy Classic
1/2 dl rårörda lingon

Gör så här
Blanda färsen med ägg, salt, peppar, enbär, timjan, gräddfil och lök. Forma till 8 små biffar. Stek dem i smör i en stor stekpanna 4-5 min på varje sida. Häll i gräddsåsen och klicka ner lingonen. Låt det koka någon minut. Strö ev över lite färsk timjan. Servera biffarna med kokt potatis och grönsaker.

Chutneyfylld lammstek med myntakryddad aprikossås

Förstora

Den sötstarka såsen med morot och aprikos passar perfekt till den chutneyfyllda steken!

Ingredienser
8-10 port

1 1/2 kg benfri lammstek
3/4 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk hackad färsk mynta

Fyllning:
1/2 dl mango chutney, original
1/2 tsk malen ingefära
2 tsk hackad färsk mynta

Sås:
1 liten morot
10 torkade aprikoser
3 dl vatten
4 dl steksky + kokspad
1 dl vispgrädde
1 köttbuljongtärning
1 tsk hackad färsk mynta
1/2 msk mango chutney, original
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Rör ihop fyllningen. Klipp ett litet hål i ena änden på nätet som omger steken. Pressa in fyllningen mitt i köttet med hjälp av en sked. Knyt ev ihop nätet igen. Lägg steken i en ugnssäker form. Krydda steken runt om med salt, peppar och mynta. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del.  Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65° för rosa kött och 70° för genomstekt, 1-1 1/2 tim. Ta ut steken. Sila ifrån och spara stekskyn. Täck över steken med folie och låt den vila. Gör såsen under tiden.
Sås: Skala och skiva moroten tunt. Lägg aprikoser och morot i en liten kastrull. Häll på vattnet. Koka under lock 10-15 min tills allt är mjukt. Sila ifrån och spara kokspadet. Kör aprikoser och morot till en puré i mixer eller matberedare. Späd ev med lite av kokspadet. Häll tillbaka purén i kastrullen. Mät upp stekskyn från steken. Tillsätt kokspad från aprikoserna så att det blir totalt 4 dl. Häll det i kastrullen. Tillsätt grädde, smulad buljongtärning och mynta. Koka upp och smaksätt med mango chutney, salt och peppar. Ta bort nätet och skiva lammsteken. Servera med såsen, kokta grönsaker och t ex couscous.

Viltkyckling med enbär

Förstora

Enbär och timjan ger den vilda smaken

Ingredienser
4 port
4 kycklingfiléer
1 msk smör
2 dl lätt crème fraiche
1/2 dl outspädd vinbärssaft
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 msk soja

Gör så här
Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna. Blanda crème fraiche, saft, vatten, buljongtärning, enbär, timjan och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka under lock ca 10 min. Servera med kokt potatis och grönsaker.

... och en efterrätt!

Förstora

Fyllda äpplen med kolasås. En riktig höstdessert. Går dock att servera året runt, som tur är.

Ingredienser
4 port

4 små röda äpplen
75 g mandelmassa
rivet skal och saft av 1/2 citron
1 1/2 tsk kanel
1 dl rostade mandelspån

Kolasås:
2 dl Arla vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
ev lite calvados
50 g smör

1 dl Arla vispgrädde


Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Skär av ett lock på äpplena, kärna ur dem och ställ dem i en ugnssäker form. Blanda mandelmassa, citron och kanel. Fyll äpplena med blandningen.
Lägg på locken och täck formen med aluminiumfolie. Baka äpplena mjuka i mitten av ugnen, ca 1 tim. Koka ihop grädde, socker och sirap till en simmig konsistens, ca 5 min. Smaksätt ev med calvados. Vispa i smöret precis innan servering. Servera äpplena med kolasås, mandelspån och vispad grädde, ev smaksatt med vanilj.