Glamourknytis till festen


Ett glamourknytis med många små lyxiga läckerheter, som tillsammans blir en komplett festmiddag. Gör klar i förväg, eller låt vännerna göra en rätt var. Skål – i år är det glitter och glamour som gäller.

Ostpotatis med löjrom

Förstora

Fina svenska smaker i kul kombination


Ingredienser
8 port

1 kg tvättad, stor potatis
2 msk Arla smör-&rapsolja
2 dl riven Kvibille cheddar
2 dl Arla Köket crème fraiche
200 g löjrom
1/2 dl hackad rödlök
1 krm svartpeppar


Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Skär potatisen i 1 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Ringla över smör-&rapsolja. Stek i mitten av ugnen 15 min.
Strö över osten och stek ytterligare ca 10 min. Låt potatisen kallna. Klicka crème fraiche och löjrom på potatisskivorna. Strö över lök och svartpeppar.

Avokadoröra med lax

Förstora

God röra att dippa i, eller servera på tunna skivor av mörkt bröd.


Ingredienser
8 port
100 g rökt lax
2 avokado
1 dl Arla Köket lätt crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
2 krm salt

Gör så här: Strimla laxen fint. Dela, kärna ur och skala avokadorna. Mosa dem grovt med en gaffel. Rör i crème fraiche, lax, vitlök, peppar och salt.Servera på bröd. Garnera med körsbärstomater  och basilika.

Spenatpannacotta med skaldjur

Förstora

Fräsch pannacotta med lyxig topping.


Ingredienser
8 port
3 blad gelatin
2 1/2 dl Arla Köket vispgrädde
1 dl hackad, förvälld spenat
1 1/2 dl Arla Köket matyoghurt
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl skaldjur t ex räkor, kräftstjärtar, hummer
1 msk olivolja
2 msk pressad citron
1/2 dl hackad persilja


Gör så här: Låt gelatinet ligga i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädden i en kastrull. Ta från värmen.  Lyft upp gelatinet och rör ner det i grädden så att det smälter. Pressa vattnet ur spenaten. Rör ner spenat, mat-yoghurt, salt, peppar och vitlök. Häll smeten i 8 formar. Låt stelna i kyl minst 4 tim. Skär skaldjuren i bitar. Blanda olja, citron, persilja och skaldjur. Låt marinera ca 4 tim. Lägg skaldjuren på pannacottan och servera.
 

Ostcrostini

Förstora

Honung, nötter och rucola – och så en liten bit mögelost.


Ingredienser
ca 30 port
150 g Blå Castello
150 g Vit Castello
ca 30 crostini
2 msk flytande honung
1 dl grovhackad rucola
1 dl rostade, saltade cashewnötter

Gör så här: Skär osten i bitar och lägg på crostini. Grovhacka nötterna. Ringla över honung och strö över rucola och nötter.


Oxfiléspett i sås

Förstora

Festens varma rätt, dippa filén direkt i såsen.


Ingredienser
8 port
4 skivor oxfilé, ca 600 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk Arla smör-&rapsolja

Glaze:
2 msk Arla smör-&rapsolja
1/2 dl finhackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta

Sås:
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche senap dragon & honung

Gör så här: Skär köttet i halvor. Salta och peppra. Bryn dem runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Låt dem kallna. Rör ihop glazen. Trä upp köttet på 8 spett. Lägg dem på ett ugnssäkert fat. Pensla  över glazen. Hit kan man förbereda. Sätt ugnen på 250°. Värm köttet i övre delen av ugnen ca 5 min. Värm crème fraiche. Häll såsen i 8 koppar eller glas, ställ ett köttspett i varje.

Ingefärsglass med punsch

Förstora

Festglass i glas som står färdig i frysen. Garnera med chokladdoppade physalis.


Ingredienser
8 port
5 bitar syltad ingefära
3 äggulor
1 dl florsocker
4 dl Arla Köket vispgrädde
2 msk punsch

Garnering:
50 g mörk choklad
physalis

Gör så här: Riv ingefäran grovt. Vispa ihop äggulor och florsocker. Vispa grädden och blanda ner ingefära, äggblandning och punsch. Häll smeten i 8 glas. Frys i minst 4 tim. Dela chokladen i bitar och smält den i en skål i vattenbad eller i mikro. Doppa bären i chokladen. Låt stelna på smörpapper i kyl. Ta fram glassen 15 min före serveringen. Garnera med bären.


På Arlas hemsida hittar du fler festliga recept!