Gratinerade musslor

Förstora
Härligt bubblande av smör, smaksatt med vitlök, sambal oelek, lime och färska örter.

Ingredienser
25-30 st
3/4-1 kg musslor med skal
1 dl vatten
75 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
rivet skal av
1 lime
2 msk hackad färsk timjan eller persilja

Gör så här: Sätt ugnen på 275°. Borsta och skölj musslorna. Kasta trasiga musslor och de som inte stänger sig när man knackar på skalet. Lägg musslorna i en stor kastrull med vatten i botten. Låt koka under lock ca 5 min. Ta loss musslorna och lägg dem i ena skalhalvan på ett ugnsäkert fat. Blanda ihop kryddsmöret. Klicka det på musslorna. Hit kan du förbereda. Gratinera i övre delen av ugnen i 3-5 min..

Överbakad hummersoppa

Förstora
Lyxig soppa blir lätt en festlig överraskning under frasigt tak.


Ingredienser
2 frysta humrar
1 fänkål, ca 250 g
2 tomater
1 rulle färdigkavlad, kyld smördeg, 275 g
1 liter Kelda fisk- och skaldjurssoppa
2 msk konjak
2 dl crème fraiche gourmet, saffran och tomat
1 uppvisat ägg

Gör så här: Tina och rensa humrarna. Dela köttet i bitar. Strimla fänkålen fint och hacka tomaterna. Ta ut 8 runda plattor i smördegen som är 1 cm större än ett ugnssäkert dricksglas, typ duralexglas. Blanda hummer, fänkål och tomat i 8 sådana glas. Häll på soppa och konjak. Lägg i en klick creme fraiche. Lägg smördegsplattorna på varje glas och tryck till i kanten. Hit kan man förbereda. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla degen med ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca. 12 minuter.

Chilifrästa räkor med nötter

Förstora
Sugen på något riktigt fredagsgott? Fräs skaldjur, nötter och spenat och smaksätt med chili, lök och vitlök. Servera med citronklyftor.

Ingredienser
4 port
500 g räkor med skal
1/2 röd spansk chilipeppar
50 g hasselnötskärnor, ca 1 dl
1 liten gul lök, ca 75 g
1 vitlöksklyfta
500 g färsk spenat
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här:
Skala räkorna. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Grovhacka nötterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Smält hälften av smöret i en traktörpanna. Lägg i löken när smöret är ljusgult. Låt fräsa ca 2 minuter. Låt spenaten fräsa med löken tills all vätska kokat in. Krydda med salt och peppar. Fördela spenaten på tallrikar. Låt det resterande smöret smälta ner i en kastrull. Lägg i räkor, chili och nötter och låt fräsa hastigt under omrörning tills allt är genomvarmt. Fördela räkfräset på spenatbädden. Servera med klyftor av citron och sprödvarmt bröd.

Bouillabaise

Förstora
Till en äkta bouillabaisse kokar man egentligen egen fiskfond, här använder vi färdig på flaska. Vi lägger också fisken och skaldjuren i soppan, vill du äta på mer franskt vis kan du servera dem bredvid.

Ingredienser
4 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
8-10 musslor med skal
600 g fiskfilé av blandade sorter
smör- och rapsolja, oliv
1 burk krossade toamter, 400 g
1 dl torrt vitt vin
8 dl vatten
4 msk konc fiskfond
1 tsk timjan
1 tsk fänkålsfrön
1 pkt saffran, 0,5 g
100 g skalade räkor (250 g räkor med skal)
2 msk hackad persilja
1 dl arla köket creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här: Skala och hacka löken och vitlöken. Borsta musslorna väl och ta bort skägget. Skölj dem noga och släng musslor som inte stänger sig när man knackar på skalet. Dela fisken i bitar. Fräs lök och vitlök i smör- och rapsolja i en stor gryta. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond, timjan, fänkål och saffran. Låt det koka upp. Lägg i musslorna och låt dem koka i ca. 5 minuter. Lägg i fisken och sjud yterligare 3-4 min. Tillsätt räkor och persilja. Servera soppan med bröd och en klick creme fraiche smaksatt med vitlök.

Gratinerade havskräftor

Förstora
Lättlagad "imparätt". Servera med baguette, perfekt att suga upp det goda kryddsmöret med.

Ingredienser
4 port, 8-16 bufféport
8 kokta havskräftor
125 g rumstempererat smör
1/2 dl finhackad basilika
1/2 dl finhackad persilja
rivet skal av 1/2 citron
1/2 tsk salt
1 krm sambal oelek
1/2 dl riven Kvibille Svecia


Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Klyv havskräftorna på längden och knäck dem lätt. Lägg dem skalsidan ner i en ugnssäker form. Vispa smöret krämigt och blanda med basilika, persilja, citronskal, salt och sambal oelek. Bred smöret över kräftorna. Strö över osten och gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min.

Tips! Råa kräftor kan tillagas på samma sätt. Sänk ugnsvärmen till 225 grader och öka tiden till ca 10 minuter.

Orientsoppa med pilgrimsmussla

Förstora
En stekt pilgrimsmussla i sopptallriken är festligt och till förrätt räcker det med en liten portion soppa.

Ingredienser

4 port
5 dl Kelda orientalisk soppa
1 msk kokosflingor
4 färska eller frysta pilgrimsmusslor, ca 120 g
1/2 kruka vattenkrasse eller 1/2 ask smörgåskrasse
4 italienska brödpinnar


Gäör så här: Värm soppan i en kastrull. Rosta kokosflingorna i en varm och torr stekpanna. Stek musslorna i en teflonstekpanna sa 1 1/2 min per sida. Fördela soppan i 4 varma skålar med mussla, kokosflingor och vattenkrasse. Servera brödpinnarna till.