Orientens pärlor

Förstora
Gillar du tapas? Då kommer du att älska meze, orientalisk plockmat, som kan vara aptitretare, förrätt eller en hel orientalisk fest. Känner du för det sista lagar du extra mycket, kompletterar med oliver, torkad och färsk frukt.

Aubergineröra

Förstora I Mellanöstern har röran det mumsiga namnet babaganouhj. I Mellanöstern har röran det mumsiga namnet babaganouhj.
Ingredienser
4 dl
1 aubergine, ca 300 g
smör
1 1/2 dl Kesella
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
Gör så här
Skär auberginen i skivor. Stek i smör i en stekpanna. Mixa till puré. Låt purén svalna och rör ner Kesella, pressad vitlök och salt.

Morotssallad med Feta

Förstora
Ingredienser
4 – 5 morötter, ca 500 g
1 gul lök
1 tsk senapsfrön
2 msk smör
1/2 msk riven färsk ingefära
1 tsk salt
1/2 dl grovhackad persilja
150 g Apetina feta
Gör så här
Skala morötterna och löken. Skär i skivor. Fräs senapsfrön i smör i en stor stekpanna. Lägg i morötterna, fräs ca 5 min. Rör om då och då. Lägg i löken, låt fräsa med på slutet. Smaksätt med ingefära, salt och persilja. Smula över osten.

Minikebab

Förstora
Ingredienser
16-20 st
400 g lamm- eller nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 dl Kelda lagalätt
smör
Gör så här
Blanda färs, pressad vitlök, salt, sambal oelek, spiskummin, gurkmeja och gräddmjölk till en jämn smet. Forma färsen till små, avlånga bullar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 5 min.

Kikärtsröra

Förstora En variant av hummus En variant av hummus
Ingredienser
4 dl
1 burk kikärtor
250 g Kesella
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Mosa eller mixa dem lätt och blanda med Kesella och pressad vitlök. Smaksätt med salt och peppar.

Spenatknyten

Förstora
Ingredienser
15 st
1 paket smördeg, ca 400 g
250 g fryst bladspenat
2 vitlöksklyftor
smör
2 dl Arla Köket riven ost mozzarella
1 dl Kesella
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk mald spiskummin
1 ägg
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Halvtina och kavla ut smördegsplattorna till 24 cm på längden, dela varje platta i 3 fyrkanter. Tina spenaten och pressa ur vattnet. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och spenat i smör i en stekpanna. Ta det från värmen och låt svalna. Tillsätt ost, Kesella, salt, peppar och spiskummin. Lägg en klick fyllning på varje platta och nyp ihop till små trekanter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Källa: Arlaköket