Fisk med avocado

    
Förstora
Ingredienser 4 port

500 g fiskfilé, t ex hälleflundra, marulk eller torsk
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2 dl hackad persilja
50 g kryddat smör chili & lime
1 avokado
rivet skal av 1/2 citron

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Skär ?sken i portionsbitar. Lägg dem i en ugnssäker form och strö över salt. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka paprikan. Smält smöret i en kastrull. Fräs vitlök och paprika någon minut. Rör ner persiljan och häll blandningen över ?sken. Stek i mitten av ugnen i 15 – 20 min. Kärna ur, skala och hacka avokadon. Ta ut ?sken och strö över avokado och citronskal. Servera med ris, gärna blandat med vildris.

    

Orientaliska räkor

Förstora
Ingredienser 4 port

1 kg räkor
1 mango
1 röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
1 msk smör- & rapsolja
2 1/2 dl Kelda Kokos
3 msk mango chutney
1/2 lime
1 knippe salladslök, ca 5 st.
färsk koriander

Gör så här
Skala räkorna. Skala och skär mango i bitar. Finhacka chili och vitlök. Fräs räkorna hastigt tillsammans med chili och vitlök i smör- & rapsolja. Tillsätt Kelda Kokos, mango chutney och pressad lime. Låt koka ihop. Strimla salladslök och blanda ner det tillsammans med mangon. Strö över färsk koriander och servera med nudlar eller ris.     

Potatis- och kycklingsallad

Förstora
Ingredienser 4 port

600 g tvättad potatis
500 g kycklingfiléer
2 tsk smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 rödlök
3 tomater
50 g rucola
2 msk rapsolja
2 msk balsamvinäger
250 g Keso mini,
cottage cheese

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Skär potatisen i klyftor. Ställ dem med skalet ner på en plåt med bakplåtspapper. Stek i mitten av ugnen 25–30 min. Bryn kycklingfiléerna på båda sidor i smör-&rapsolja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg dem på plåten i ugnen när det återstår ca 15 min på potatisen. Skala och skiva löken. Skär tomaterna i bitar. Blanda lök, tomater och rucola på ett stort fat. Rör ner olja och vinäger. Skär kycklingen i skivor. Vänd ner potatis och kyckling i salladen. Klicka på cottage cheese.

    

Sallad på rostade rotfrukter och skinka

Förstora
Ingredienser 4 port

1 kg rödlök, morötter, palsternacka, rödbetor
2 msk smör-&rapsolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk rosmarin
1 burk linser
1 liter blandad grönsallad
250 g rökt skinka i skivor

Sås:
150 g Apetina feta 10%
2 dl minifraiche

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Skala lök, morötter, palsternacka och rödbetor. Skär rotfrukterna i bitar och lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper med rödbetorna för sig. Häll över smör-&rapsolja blandat med vitlök, salt, peppar och rosmarin. Blanda runt och stek i mitten av ugnen 25–30 min. Skölj linserna och låt dem rinna av. Mosa osten och blanda med minifraiche. Blanda rotfrukter, linser och sallad på ett stort fat. Toppa med skinkan. Servera med såsen.

        

Yoghurtmarinerade kycklingfileér

Förstora
Ingredienser 4 port

4 kycklingfiléer
smör
salt och peppar

Marinad:
1 dl matyoghurt
1 msk spiskummin
3/4 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här

Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg kycklingfileérna i en plastpåse. Häll i marinaden och knyt om. Låt dom ligga i kylen i 2 timmar eller längre. Ta up fileérna och låt dem rinna av. Smält smör i en panna och stek kycklingfileérna ca 6 min./sida. Salta och peppra. Skär upp fileérna. Servera med ris.