Förstora











Viltbiffar med lingonsås

Köttbullar med gräddsås och lingon går alltid hem. Här en vild variant som lagas direkt i pannan!


Ingredienser
4 port
400 g nöt- eller lammfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 dl gräddfil
2 msk finhackad eller riven lök
smör
2 1/2 dl Kelda gräddsås
1/2 dl rårörda lingon

Gör så här

Blanda färsen med ägg, salt, peppar, enbär, timjan, gräddfil och lök. Forma till 8 små biffar. Stek dem i smör i en stor stekpanna 4-5 min på varje sida. Häll i gräddsåsen och klicka ner lingonen. Låt det koka någon minut. Strö ev över lite färsk timjan. Servera biffarna med kokt potatis och grönsaker.

Källa: Arla

Förstora












Frasiga äpplen


Prova gräddfil till äpplena!

Ingredienser

4 port
3 söta äpplen
2 msk smör
1 dl havregryn
2 msk muscovadosocker
1 1/4 dl gräddfil


Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Dela, kärna ur och skiva äpplena. Lägg äppelskivorna i en ugnssäker form. Smält smöret i en kastrull. Blanda smör, havregryn och socker. Fördela blandningen över äpplena och grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter. Servera med gräddfilen.

Källa: Arla
Förstora












Wok på svenska

Du behöver ingen wokpanna för att woka på svenska!

Ingredienser
4 port

200 g rimmat bogfläsk eller rökt skinka
4 palsternackor, ca 400 g
200 g svamp, t ex blandsvamp eller champinjoner
1 äpple
smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl grovhackad persilja
250 g cottage cheese, KESO® lök

Gör så här
Strimla köttet. Skala och strimla palsternackorna. Dela svampen i bitar. Kärna ur och skär äpplet i bitar. Stek kött och palsternackor i smör några minuter i en stor stekpanna. Ta upp dem och stek svamp och äpplen några minuter. Blanda ihop allt och smaksätt med salt, peppar och persilja. Servera med en rejäl klick cottage cheese.

 Källa: Arlaköket nr 3 2001
Förstora
Ljuvlig risotto

Det doftar skog i hela köket, risotton är ljuvligt krämig och god!

Ingredienser 4 portioner
1 gul lök
1 bit rotselleri, 100 g
smör
2 dl avorioris
5 dl vatten
2 msk konc vilt- och kantarellfond
1/2 dl torrt, vitt vin eller 1 msk pressad citron
200 g svamp, t ex trattkantareller
2 - 3 msk rumstempererat smör
2 dl riven lagrad Kvibille Präst
1 krm svartpeppar
2 msk hackad gräslök

Gör då här:
Skala och hacka lök och rotselleri. Fräs i smör i en tjockbottnad kastrull. Rör i riset och häll på vatten, fond och vin. Låt risotton koka på svag värme under lock ca 20 min. Stek svampen i smör tills all vätska har kokat in. Rör ner svamp, smörklickar, ost och svartpeppar i riset. Strö över gräslök. Servera risotton som den är eller med knaperstekt bacon.

Källa: Arlaköket nr 4, 2002

Prästostpaj

En härlig paj med mycket smak.

Förstora
Ingredienser 6-8 port
75 g smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
3/4 dl Kesella lätt

Fyllning:
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 ägg2 äggulor
1/2 tsk salt
2 krm peppar
7 dl riven ost, Kvibille Präst

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda pajbotten i mitten av ugnen ca 12 min. Vispa ihop grädde, ägg, äggulor, salt och peppar. Rör ner osten i blandningen. Fördela den i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt pajen svalna något.

Källa: Övrig

Färskostpotatis med ansjovisröra

En härlig, enkel potatisrätt.

Förstora
Ingredienser16 st
8 små färskpotatisar
1 liten burk ansjovis, ca 50 g
1 dl crème fraiche
1/2 finhackad liten rödlök

Gör så här: Koka potatisen och låt dem svalna. Dela den i halvor. Finhacka ansjovisen. Rör försiktigt ihop crème fraiche, ansjovis och lök. Lägg en klick på varje potatis.

Källa: Arlaköket nr 2, 1998

Jordärtskockssoppa

En njutning för smaklökarna!

Förstora
Ingredienser4 port
500 g jordärtskockor
1 gul löksmör
1 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
1 krm vitpeppar

Gör så här: Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min eller tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Värm och smaksätt med peppar. Garnera gärna med persilja.

Källa: Arlaköket nr 4, 2004

Sesambröd

Enkla tilltugg som försvinner lika snabbt som de går fort att göra.

Förstora
Ingredienser12 st
4 skivor vitt bröd
2 – 3 msk kryddat smör
vitlök
2 msk sesamfrö

Gör så här: Sätt ugnen på grill. Bred smöret på bröden och strö över sesamfrö. Grilla i övre delen av ugnen tills bröden får färg. Ta ut och skär i långa bitar.

Härlig nöt- och chokladröra

En succéefterrätt!

Förstora
Ingredienser 4 port
1 dl salta cashewnötter
25 g mörk choklad med apelsin
1/2 dl russin
2 msk flytande honung
1/2 lime
100 g Kvibille Cheddar extralagrad

Gör så här: Hacka nötter och choklad grovt. Blanda nötter, choklad, russin, honung och limesaft. Skär osten i tunna, trekantiga bitar. Beräkna 25 g per portion. Fördela choklad- och nötröran på ostbitarna.

Källa: Fest på fem minuter

Kolapaj med röda vinbär

Efterrättspajen som ingen kan motstå!

Förstora
Ingredienser 8-10 port
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
1 krm salt
3-4 dl röda vinbär

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop smör och mjöl. Häll i vattnet och arbeta till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Låt formen stå i kylen i ca 30 min. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajen i ca 10 min. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt det koka utan lock till en simmig konsistens 20 min. Lägg vinbären i pajskalet och häll över smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt pajen kallna. Garnera med några vinbärsklasar och servera med vispad grädde eller glass. Vinbären kan bytas ut mot lingon.

Källa: Arlaköket nr 2, 1997