Sommarlätta buffén

Förstora
Jo, det är hur kul som helst att bjuda in till sommarfest. Gör det enkelt och plocka några av de här rätterna till en liten buffé. Är ni många, gör dubbelt upp och be vännerna bidra med drycker och kanske några goda ostar.

Laxcarpaccio

Förstora Spännande variant av italiensk carpaccio, här med tunna skivor lax, istället för kött. Spännande variant av italiensk carpaccio, här med tunna skivor lax, istället för kött.
Ingredienser
4 port
300 g tunna skivor gravad eller rimmad lax
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron
1 dl lätt crème fraiche
2 msk kapris
2 msk hackad gräslök
1 tsk ljus fransk senap
Gör så här
Lägg ut laxskivorna på 4 tallrikar. Pressa över hälften av citronsaften. Strö över hälften av citronskal, kapris och gräslök. Blanda resten med crème fraiche. Smaksätt såsen med senap och klicka den på laxen. Servera med lite sallad och grissini.

Primörer med citronsås och grön ostsås

Förstora Frossa i nyskördade primörer! Frossa i nyskördade primörer!
Ingredienser
4 port
1 kg späda grönsaker och rotfrukter
Citronsmör:
75 g rumsvarmt smör
rivet skal av 1/2 citron
Grön ostsås:
2 1/2 dl Kelda ostsås
1/2 dl torrt vitt vin
1/2 dl finhackad persilja, gräslök och dill
Gör så här
Rör ihop smör och citronskal. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull.
Skrapa grönsaker och rotfrukter och koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten.
Låt såsen koka upp under vispning. Servera grönsakerna med citronsmöret och såsen. Gott även med kallskuret kött till.

Tortillarullar med tonfiskröra

Förstora Fyllda tortillabröd med matig currykryddad tonfiskröra. Fyllda tortillabröd med matig currykryddad tonfiskröra.
Ingredienser
2 port
2 st tortillabröd
1 burk tonfisk i olja, ca 185 g
1 st rödlök
1 äpple
100 g Kesella
1 tsk curry
salt
Gör så här
Låt tonfisken rinna av väl. Kärna ur äpplet. Skala och hacka rödlöken och äpplet. Blanda tonfisk, rödlök, äpple, Kesella och curry. Smaksätt med salt. Bred ut röran på bröden och rulla ihop.

Paella

Förstora En färgstark och festlig paella. Laga och servera den gärna i en stor wok. En färgstark och festlig paella. Laga och servera den gärna i en stor wok.
Ingredienser
4-6 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
1 pkt saffran, 0,5 g
2 1/2 dl avorioris
5 – 6 dl vatten
3 msk konc kycklingfond
500 g stora räkor med skal
1 paprika
3 tomater
1 grillad kyckling
1 burk musslor, 250 g
2 – 3 msk kryddat smör, chili&lime
1/2 dl grovhackad persilja
Gör så här
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i smör i en tjockbottnad, stor gryta eller wok. Rör i saffran och ris. Häll på vatten och fond. Låt riset koka på svag värme under lock ca 20 min. Skala räkorna, men spara några oskalade till garnering. Kärna ur paprikan. Skär paprika, tomater och kyckling i bitar. Låt musslorna rinna av. Rör ner kryddat smör i klickar i riset och ev mer vatten. Lägg ner kyckling, skaldjur och grönsaker. Lägg på locket och låt allt bli varmt. Strö över persilja

Melonsallad

Förstora En fräsch och lättlagad sallad. Såsen ger en fin smakbrytning En fräsch och lättlagad sallad. Såsen ger en fin smakbrytning
Ingredienser
8 port
1 honungsmelon, ca 750 g
3 äpplen, ca 300 g
2 burkar röda kidneybönor, à 400 g
4-6 salladslökar
Sweet chili dressing:
3 dl gräddfil
3 msk sweet chili sauce
1/2 tsk salt
Gör så här
Halvera melonen. Skär loss fruktköttet och tärna det. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Skölj bönorna i kallt vatten, låt rinna av. Hacka löken och blasten. Blanda melon, äpple, bönor och lök i en skål. Rör ihop gräddfil och sweet chili. Smaka av med salt. Servera salladen med dressingen. Tips: God på en vegetarisk buffé eller som tillbehör till skinka, kalkon eller grillade kycklingklubbor

Rosmarinbaguetter

Förstora Frys in degen utbakad och klar. Bjud nygräddat på festen. (2 satser för 25 gäster.) Frys in degen utbakad och klar. Bjud nygräddat på festen. (2 satser för 25 gäster.)
Ingredienser
14 st
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37°
3 msk smör-&rapsolja, oliv
2 tsk salt
1 1/2 msk rosmarin
2 msk flytande honung
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
13–14 dl ljust lantbrödsmjöl
Gör så här
Smula jästen i en bunke, häll över vattnet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt smör-&rapsolja, salt, rosmarin, honung, kvarg och mjöl till en lös deg. Arbeta den kraftigt. Låt jäsa ca 30 min.
Stjälp upp degen på mjölad bänk men knåda inte. Dela degen i 14 bitar. Forma dem till smala längder, ca 25 cm. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min. Ställ plåtarna i frysen. Ta ut plåtarna och halvtina längderna, skåra dem. Sätt ugnen på 250°, grädda i mitten av ugnen 10–12 min.
Källa: Arla