Sparris till förrätt!

Förstora
Vårtecken! Köper du vit sparris ska du skala den, men den gröna sparrisen behöver inte skalas. Tvätta sparrisstänglarna i kallt vatten. Skär ev. bort några centimeter nedtill. Koka den i vatten med relativt mycket salt och gärna lite citron i. Koktiden är ca 5 minuter för den gröna sparrisen och det dubbla om den är av den tjockare, vita sorten.
Prova med en sticka i stängelns mitt. Koka dem inte för mjuka. Låt vattnet rinna av. Servera genast.

Sparris med parma och pinje

Förstora
Ingredienser
8 port
600 g färsk grön sparris
1 dl pinjenötter
16 skivor parmaskinka
Citrondressing:
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk rivet citronskal
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3-5 min. Låt rinna av. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Linda skinkskivorna runt sparrisen till små buketter. Blanda ingredienserna till dressingen och ringla den över sparrisen. Strö på pinjenötter.

Sparris med kokos- och limesås

Förstora
Ingredienser
4 port
200 g fryst eller färsk grön sparris
2 1/2 dl Kelda kokos
1/2 örtbuljongtärning
rivet skal av 1 1/2 lime
1-2 tsk pressad saft av lime
1 krm salt
Gör så här
Koka sparrisen i lättsaltat vatten. Låt kokosmjölk och buljongtärning koka i en kastrull ca 2 min. Tillsätt drygt hälften av limeskalet. Smaka av med limesaft och salt. Fördela sparrisen på 4 assietter. Häll den varma såsen över och toppa med resten av det rivna skalet. Servera med bröd.

Ljummen sparrispotatissallad

Förstora
Ingredienser
4 port
3/4 kg sparris- eller delikatesspotatis
300 g färsk grön sparris
250 g körsbärstomater
4 msk smör-&rapsolja
2 tsk fransk senap
1/2 tsk salt, gärna gourmetsalt
1 krm svartpeppar
2 msk grovhackad gräslök
Gör så här
Skala och koka potatisen. Dela sparrisen i bitar och koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten ca 3 min. Dela tomaterna i halvor. Vispa ihop smör-&rapsolja, senap, salt och peppar. Dela potatisen i bitar. Blanda med dressing, sparris, tomater och gräslök strax före servering.

Spirande sparrissallad

Förstora
Ingredienser
10 bufféportioner
500 g vit färsk sparris
500 g grön färsk sparris
2 tsk salt
2 tsk smör- och rapsolja
150 g Herrgårdsost
1 förp gröna ärtskott eller solrosskott
Dressing:
3 msk smör- och rapsolja
1 ½ tsk flingsalt
1 ½ krm svartpeppar
3 krm ättiksprit eller vitvinsvinäger
Gör så här
Skala den vita sparrisen försiktigt, börja alldeles under knoppen. Den gröna behöver inte skalas. Skär av den nedersta delen. Koka upp vatten, salt och smör- och rapsolja i en vid kastrull. Lägg ner den vita sparrisen och låt den koka på svag värme ca 10 min. Lägg ner den gröna sparrisen tillsammans med den vita och koka ytterligare 3-5 min tills stjälkarna är knappt mjuka. Ta upp sparrisen, spola av den i kallt vatten och låt den rinna av. Skär osten i små tärningar. Hit kan man förbereda. Varva vit och grön sparris med ost och ärtskott på ett Uppläggningsfat. Blanda ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen.

Sparris med sardellsmör

Förstora
Ingredienser
4 port
400 g färsk vit eller grön sparris
1/2 ask sardeller á 50 g
50 g smör
2 msk hackad persilja
Gör så här
Skala den vita sparrisen med potatisskalare. Börja alldeles under knoppen. Den gröna behöver inte skalas. Skär av den nedersta delen, 2-3 cm. Koka sparrisen i lättsaltat vatten så att den är knappt mjuk, 15-25 min för den vita och 2-3 min för den gröna. Ta upp sparrisen och låt den rinna av ordentligt. Mosa eller hacka sardellerna. Smält smöret och rör ner sardellerna och persiljan. Lägg sparrisen i högar på tallrikar. Häll över det smälta smöret.

Sparris med lax och citron

Förstora
Ingredienser
4 port
400 g färsk vit eller grön sparris
4 tunna skivor kallrökt lax
Sås:
2 dl minifraiche
1 tsk rivet citronskal
2 tsk pressad citronsaft
1 msk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Skala den vita sparrisen med potatisskalare, börja alldeles under knoppen. Den gröna behöver inte skalas. Skär av den nedersta träiga delen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten så att den är knappt mjuk, 2 – 3 min för den gröna och 20 – 30 min för den vita. Ta upp sparrisen och låt den rinna av ordentligt. Rör ihop såsen. Lägg sparrisen i högar på tallrikar. Lägg på laxen och klicka över såsen.