Fräsch bönsallad

Förstora
Vad bra att det finns så många olika bönor på burk!

Ingredienser
4 port
2 burkar kokta bönor, à 400 g
1 färsk lök
4 tomater
1/2 dl grovhackade basilikablad
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
250 g Keso cottage cheese, grillad paprika

Gör så här
Spola bönorna och låt dem rinna av. Skala och skiva löken. Skär tomaterna i bitar. Blanda bönor, lök, tomater och basilika. Blanda olja och vitlök. Häll det över salladen. Krydda med salt och peppar. Rör om salladen och lägg upp i skålar. Lägg på cottage cheese. Servera med bröd.

Grillad potatissallad

Förstora
Grekisk sallad i ny tappning

Ingredienser
3 port
3/4 kg små färskpotatisar
1 färsk lök
4 tomater
1 burk Apetina med oliver, ca 300 g
2 msk smält smör
1 tsk salt

Gör så här
Koka potatisen knappt mjuk. Skala och skiva löken. Skär tomaterna i bitar. Häll Apetinaost och oliver med sin olja i en skål. Rör i lök och tomater. Låt potatisen ånga av och blanda den med smör och salt. Grilla potatisen tills den får färg. Vänd ner potatisen i salladen.

Gurk- och melonsallad

Förstora
Sött, salt, syrligt! En underbart frisk sallad med nya smakkombinationer.

Ingredienser
4 port
1 gurka
1 liten honungs- eller galiamelon
2 msk matoljapressad saft av 1/2 citron
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 msk hackad färsk dragon
150 g Apetinafärska dragonblad

Gör så här
Skala gurkan och dela den på längden. Gröp ur den och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Skär bort skalet på melonen. Dela den i två halvor och ta bort kärnorna. Skär melonen i bitar. Lägg gurka och melon i en bunke. Blanda i olja, citronsaft, salt, peppar och dragon. Lägg upp salladen på ett stort fat och strö över smulad ost och färska dragonblad. Servera med t ex grillad fläskkarré.

Grillsås med pepparrot

Förstora
Gräddfil är en bra bas i kalla såser. Den här är en variant som passar till grillat kött eller fisk.

Ingredienser
4 port
2 dl Arla Köket ekologisk gräddfil
1/2 tsk salt
2 msk riven pepparrot
1 msk senap
1/2 dl hackad gräslök

Gör så här
Rör ihop alla ingredienserna.

Kall bearnaisesås

Förstora
Snabbvariant av det betydligt krångligare originalet. Passar speciellt bra till grillat kött, men även till och kyckling.

Ingredienser
4 port
2 dl lätt créme fraiche
1 tsk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk riven gul lök
1/2 dl hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Gör så här
Blanda försiktigt ihop alla ingredienser till såsen. Låt gärna såsen stå att mogna en stund före serveringen.

Sweet chili-sås

Förstora
God till fisk och kyckling, asiatisk, klar på en halv minut.

Ingredienser
3 dl
2 dl lätt créme fraiche
1 dl sweet chili-sås
1 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör så här
Blanda ihop ingredienserna till såsen.