Fråga Joel om resor

Res-experten Joel Rapi svarar på frågor på m-magasin.se. Fråga om ölprovning i Brooklyn, gospel i Harlem eller bästa stränderna på Costa de la Luz eller något annat.Ställ en fråga

Till Prag eller Budapest på city-weekend?

Jag tänkte åka tillsammans med en väninna på en långweekend till en storstad i slutet av september. Vi vill hålla oss inom Europa och både ägna oss åt kultur och shopping. Men nu är vi lite rådvilla. Vi tänker oss Berlin, Budapest, Prag eller Wien? Har du några bra tips? Det får gärna vara prisvärt, alltså inte för dyrt. Alla de här städerna är säkert värda ett besök, men kan du ändå rekommendera någon av städerna speciellt?
"Storstadsliv" Svar. Mitt tips blir en resa till Budapest. En stad med ett stort kulturutbud där en operabiljett och en middag på restaurang fortfarande är mycket prisvärt.

Flera museer erbjuder gratis entré, bland annat Stora Konstmuseet där det pågår en Rembrandtutställning till och med den 25 september.

Vinfestival
För den vinintresserade blir Budapest särskilt intressant mellan den 5 september och den 12 september då landets största vinfestival arrangeras i stan. Där samlas hela landets vinområden med såväl kända som okända vintillverkare, ett perfekt tillfälle att fördjupa sig i ungerska viner. I slutet av maj hade Systembolaget 35 olika viner från Ungern i sortimentet, varför inte tjuvstarta och träna upp smak-och doftsinnena under sommaren?

Har man otur med vädret eller bara känner för att slappna av kan man lägga sig i något av stans vackra termalbad. Gellértbadet från 1918 är ett monument över ungersk jugend och mer än bara ett bad. Här ges en mängd behandlingar och olika typer av massage. Badkomplexet rymmer såväl frisersalong, café som ett växlingskontor. Széchenyi är ett annat vackert badpalats värt ett besök. Här badas det utomhus året runt i det av naturen uppvärmda mineralrika vattnet.

Kryssa på Donau
Under en långweekend hinner man även med en halvdagskryssning på Donau och ett besök i konstnärstaden Szentendre. En medeltida by som blev konstnärskoloni kring förra sekelskiftet. Under den rådande nationalromantiken kom man hit och lät sig inspireras av landskapet kring floden, byns vackra barockkyrkor och färgglada köpmanshus.

Ett sätt att ta sig dit är att ta bussen från Budapest för att på hemvägen sakta färdas mot strömmen på Donau.

Café Kör. Denna lilla bistro alldeles nära Sankt Stefan Basilikan får ständigt höga betyg. Här serveras en lyckad kombination av traditionell ungersk husmanskost tillsammans med mer moderna inslag. Kvällens tips finns alltid uppsatta på väggen eller så ber man den kunniga och trevliga serveringspersonalen ge förslag. Populärt ställe bland Budapests många "expats".

Restaurang Gundel. Stans exklusivaste restaurang ligger i vad som påminner om ett litet privatpalats med tillhörande trädgård. Traditionella rätter tillagas innovativt. Lamm och vilt tillhör husets specialitet. Även om resebudgeten inte tillåter några utsvävningar så kan man ta ett bord i trädgården och till exempel beställa in ett glas femstjärnig Tokajer till en bit mogen ost eller prova Gundeltårtan med generösa lager mörk choklad. Insup atmosfären och njut. Restauratören George Lang driver även Bagolyvár, en enklare restaurang i närheten där man kan äta sig mätt utan att behöva utsätta plånboken för större angrepp.

Researrangören Airtours erbjuder långweekendpaket där flyg och hotell ingår. I skrivande stund fanns platser bland annat 21-24 september. Även Ving erbjuder flyg och hotell och använder en lokal agent som kan hjälpa till att boka utflykter i och kring Budapest – inkl ett besök i Szentendre med kryssning på Donau.

Flybolag som flyger direkt mellan Sverige och Budapest:
Malev Hungarian Airlines
SAS
Wizzair (lågprisflygbolag som flyger från Skavsta)
Sterling
Researrangörer:
Airtours
Ving
Praktisk information och tips från Ungerska Turistbyrån
www.ungernturism.org
Guide till Budapests samtliga termalbad (öppettider, adress mm)
http://spasbudapest.com/tartalom.php
Café Kör
Adress: 1051 Budapest, Sas u. 17.
Stängt söndagar
Tel. (1) 311 0053 (bord bör bokas i förväg)
Gundel
Adress: XIV. Állatkerti út 2 (närmaste t-banestation: Hösök tere på den gula linjen)
Tel. (1) 468 4040