Hejsan Joel!


Jag funderar och funderar över vad jag skulle kunna göra på min 60-årsdag, som infaller den 6 juni 2008. Jag vill fira den genom att åka iväg någonstans inte för långt bort och inte med flyg tillsammans med min sambo, mina tre barn + respektive samt mina två barnbarn (4 och 2 år då). Det får inte kosta för mycket (jag kan betala en del och mina barn får lägga till resterande summa) och det skall passa alla, gärna en resa med någon form av aktivitet. Har funderat på Polen eller Bornholm men inget av alternativen känns riktigt bra. Har du några bra förslag till mig, så vore jag otroligt tacksam.
 
Varma hälsningar

/Agneta

Svar:

Förstora
Hangö är ett alternativ!

Hej Agneta,

Du skulle kunna fira din 60-årsdag i den finlandssvenska gamla kurorten Hangö och bo på ett vackert pensionat från förra sekelskiftet. Hangö är Finlands sydligaste stad belägen längst ut på Hangö udd. Hit har stadens 30 km långgrunda sandstränder lockat turister i mer än hundra år. Hangö var bland annat ett populärt sommartillhåll för den ryska överklassen fram till första världskriget. Många vackra villor uppförda i dåtidens kännetecknande snickarglädje finns kvar liksom badhytterna i trä som kantar stränderna.

Småstaden Hangö har ett förvånansvärt stort utbud av restauranger och caféer varav några endast håller öppet på sommaren när invånarantalet mångdubblas av besökande sommargäster.

Man kan välja att bo på något av de gamla pensionaten som exempelvis Villa Doris beläget mitt emot stranden. Många av rummen delar gemensam dusch i korridoren och detta blir ett prisvärt boendealternativ om man inte har högre bekvämlighetskrav. Hangö har Finlands största kapacitet för privat inkvartering och det går att hyra allt från mindre lägenheter till stora villor vilket också kan vara ett alternativ att undersöka beroende på hur länge man planerar stanna.

Hangö är en bra utgångspunkt att utforska Finlands södra skärgård. Man kan följa med på en sälsafari som går till ytterskärgården där det också finns chans att se havsörn. Eller med en yrkesfiskare som visar er de bästa fiskevattnen. Varför inte lyxa till det på födelsedagen och unna er en dag i segelbåt med egen skeppare? Ett intressant utflyktsmål 25 km från Hangö är Bengtskär med nordens högsta fyr byggd 1906. Fyrön kom att bli plats för det blodigaste slaget på Hangöfronten under fortsättningskriget mot Sovjetunionen där bland annat många svenska frivilliga soldater deltog. Händelsen kommer att filmatiseras i spelfilmen ”Krig och Kärlek” som planeras att spelas in denna sommar. I fyren som också har ett museum och café, går det att övernatta i fyrvaktarbostäder som gjorts om till hotellrum.

Till Helsingfors eller Åbo går det lätt att ta sig med någon av finlandsfärjorna från Stockholm eller Kapellskär och från båda dessa städer går det tåg vidare till Hangö. Man kan också ta med sin egen bil på finlandsfärjorna eller hyra bil vid ankomsten till Finland.

Hangö Stads Turistbyå har en bra hemsida med utförlig information om boendealternativ, restauranger, förslag på aktiviteter och annan praktisk information www.hanko.fi (välj turism på den svenska sidan).

Mer information om Åboskärgård
www.saaristo.org

Fyren på Bengtskär och hur man tar sig dit
www.bengtskar.fi