Fråga Joel om resor

Res-experten Joel Rapi svarar på frågor på m-magasin.se. Fråga om ölprovning i Brooklyn, gospel i Harlem eller bästa stränderna på Costa de la Luz eller något annat.

Fråga: Var hittar vi både golf och kultur?

"Jag skulle vilja åka på en riktigt häftigt golfresa tidigt i höst. Vi är en grupp kvinnor som har spelat tillsammans i tio år och nu tänker vi fira det med en resa. Det ska gärna vara ett ställe där det går att kombinera golfandet med kultur, och god mat förstås. Dessutom ska det vara bra klimat i september. Har du något förslag på någon bra golfbana och något bra boende till oss?"
Golf-kvartetten
Förstora
Svar:Golf och kultur i Portugal. Inom trettio minuter från Lissabon finns några av Portugals bästa golfbanor. Bland kullarna ovanför Estoril ligger Penha Longa, ett golfresort med tillhörande 5-stjärnigt lyxhotell. Hit kommer man om man vill spela golf på en relativt avancerad bana som samtidigt erbjuder en vidsträckt utsikt över Sintrabergen och Atlanten.

Här kostar ett dubbelrum 3500 kronor natten. Då ingår både frukost och obegränsat spelande på anläggningens två banor ritade av golfbanearkitekten Robert Trent Jones.

Här finns också ett spa som har blivit ett populärt utflyktsmål för Lissabonbor som vill unna sig något extra.

Beställ en hyrbil
Ha en hyrbil som väntar på er när ni kliver av flyget. Självklart finns det också betydligt billigare boendealternativ som ni kan välja. Ett prisvärt hotell är Vila Galé vid kusten i Estoril, cirka 20 minuter med bil från Penha Longa. Med en hyrbil blir det flexibelt att ta sig mellan olika golfbanor och till Lissabon. Quinta da Marinha är en omväxlande och mycket bra 18-hålsbana nära havet och Cascais. Ett förstaklasshotell ingår i anläggningen. Om ni vill bo med större möjligheter att pröva olika restauranger, och känna pulsen i en traditionell portugisisk by, kan ni välja att bo i antingen Cascais eller Estoril. Då harman en bra utgångspunkt till alla de förstklassiga banorna i området.

Konstsamling
Efter några dagars golfande kanske ni har lust att upptäcka något av Lissabon. För den konstintresserade rekommenderas ett besök på Gulbenkian Foundation vars enorma konstsamling en gång fanns samlad i oljemagnatens Calouste Gulbenkians privata bostad i Paris. Filantropen Gulbenkian flydde från Paris under andra världskriget och lyckades rädda sin konstsamling till Lissabon där han bodde på hotell fram till sin död.

Atlanten runt hörnet
Med Atlanten runt hörnet är transportsträckan minimal mellan hamnens fiskmarknad och stadens otaliga restaurangkök. Prova grillade sardiner med några glas Vinho Verde, ett friskt vitt vin från landets nordvästra delar. På Cervejaria Trindade, en blandning av portugisisk krog och tysk ölhall, serveras ameijoas (musslor) à Trindade och jätteräkor som specialitet. Restaurangen har fått behålla inredningen sedan starten 1836. En annan klassisk kvarterskrog är Bota Alta beläget på krönet av en brant backe i kvarteret Bairro Alto. Hit kommer ett troget klientel som ibland får stå och vänta i baren tills ett bord blir ledigt.

Portugisisk lutfisk
Testa den portugisiska versionen av lutfisk, bachalau, som enligt portugiserna själva kan tillagas på lika många sätt som det finns dagar på ett år. Ät utan tanke på figuren för imorgon erbjuder Lissabons kuperade stadslandskap fortsatt motion. Men det finns nästan alltid en spårvagn man kan kliva ombord på - vilket blir både en sightseeingtur och ett effektivt transportmedel.
På tisdagar och lördagar kan man göra fynd på Feira da Ladra eller ”Tjuvarnas Marknad”. Lissabons mest kända loppmarknad har sina stånd vid Campo de Santa Clara, i Alfamadistriktet, Lissabons äldsta bevarade stadsdel. Medeltemperaturen i Lissabon under september ligger runt 20 grader.

Reguljärflyg
Portugals statliga flygbolag TAP erbjuder det enda reguljära direktflyget från Arlanda. Flera svenska resebyråer som specialiserat sig på golfresor erbjuder hela paket där flyg, hyrbil, boende och greenfee ingår. Alternativt kan man kontakta en resebyrå i Lissabon som utöver hjälp att boka hyrbil och hotell även kan svara på praktiska frågor medan ni är där. Resebyrån Georturs finns i Lissabon och har avtal med flera hotell i området vilket kan ge lägre priser än om ni ringer hotellen direkt och bokar själva.

Länkar på webben:
Hotel Penha Longa
www.penhalonga.com
Hotel Vila Galé Estoril
www.vilagale.pt
Hotel Quinta da Marinha
www.quintadamarinha.com
Konstmusset Gulbenkian Foundation
http://www.gulbenkian.pt/english/home.asp

Adresser:
Cervejaria Trindade, Rua Nova de Trindade 20C
Bota Alta, Travessa da Queimada 35-37 (i kvarteret Bairro Alto)
Geoturs Tel (+351) 218 422 700 (tala med Carmen Lisboa)