Fråga: Vad ska jag se i Havanna?

Jag har länge velat åka till Havanna på Kuba. Nu har jag börjat planera för att genomföra resan. Har du några bra tips på vad man borde göra när man äntligen kommer till Havanna?
Karibisk drömmare Svar: Den kanske bästa tiden att resa till Kuba är från november till och med april. Mellan juli och i slutet av oktober råder orkansäsong. Under juli och augusti är det mycket varmt med hög luftfuktighet.

Det första man bör bestämma sig inför en resa till Kuba är om man ska bo på hotell eller hemma hos en kubansk familj, i en såkallad "Casa Particular". Många kubaner hyr ut en del av sitt hus eller lägenhet som ett sätt att få in åtråvärd västvaluta. Bor man på hotell får man tillgång till de flesta bekvämligheter som finns på hotell i Europa. Däremot blir det då få tillfällen att umgås med kubaner eftersom Kubas regering helst vill undvika att turister beblandar sig med den egna befolkningen. Hyr man ett rum eller lägenhet kan man få en inblick i en kubansk familjs vardagsliv.

Kuba är ett relativt stort land och räknas som världens femtonde största ö. Man hinner inte se "allt" på två veckor och det bästa är att bestämma sig i förväg vilka delar av landet som intresserar en mest.

Världsarv
Planera minst fem dagar i Havanna. Staden är med på UNESCOS världsarvslista bland annat därför att man har flest intakta byggnader från den spanska kolonialtiden i Karibien. Havanna är en förförisk stad och mellan klockan fyra och sex på eftermiddagen, när släpljuset framhäver detaljerna i de vackra byggnadsfasaderna, skuggorna längs med de smala gränderna blir längre, då blir det nästan omöjligt att ta en dålig bild.

Många av Havannas lite bättre hotell har en concierge där man kan få hjälp att boka utflykter, restaurangbord, konsertbiljetter med mera.

Hotell Telégrafo ligger mitt i stan vid Parco Central. Här kan man exempelvis få hjälp med att hyra en av de många bilarna från 50-talet som rullar än och som troligen blir ett minne blott i det fall USA's handelsembargo skulle upphöra. Eller så blir de kvar som en dyr turistattraktion för förmögna amerikaner som har väntat sedan revolutionen på att kunna återvända till det som en gång var deras främsta lekplats i Karibien.

Havanna-tips
Här är några Havannatips som gäller för stunden (hösten 2006):

 • Havanas bästa Mojito (cocktail gjord på rom, färsk mynta, lime, socker och sodavatten) beställs i en liten bar inrymd i Bacardibyggnaden, kanske den främsta av stans många artdekopärlor och värt ett besök bara för det. Här serverar Miguel en perfekt avvägd Mojito utan för mycket socker. Att han är bäst i stan finns dokumenterat i form av en guldmedalj som hänger på väggen. Som han vunnit för den bästa Mojiton. Av någon anledning är det inte så många turister som hittar dit, ännu...

 • Testa några Paladares, restauranger med särskilt tillstånd att få drivas i privatregi, ofta ett familjeföretag. Dessa serverar i regel betydligt bättre mat än de mediokra restaurangerna som drivs i statlig regi. Min favorit bland dessa är "La Guarida" som blivit mycket omskriven och därmed också kan behövas bokas flera dagar i förväg. Tre trappor upp i ett nedgånget hus från förra sekelskiftet drivs denna omtalade restaurang i en trerummare inredd med rekvisita från den kubanska succéfilmen "Fraisas y Chocolates". Gästboken skvallrar att drottning Sofia av Spanien och Jack Nicholson varit här. Menyn är imponerande. Kokosnötsglaserad tonfisk med sockerrör, red snapper i apelsinsås och tonfisktartar serveras med viner som passar perfekt.

 • Havannas paradgata, El paseo del Prado, förvandlas varje söndag till en konstutställning. Här ställer många av stans konstnärer och fotografer ut sina verk till försäljning under skuggan från lagerträd som bildar allé ner mot El Malecón och havet. Kontrollera att färgen hunnit torka innan duken rullas ihop för transport hem. En del av det som säljs har producerats snabbt och utgör kanske en hel familjs enda möjlighet att få tillgång till nödvändig västvaluta.

 • När Kubas Nationalbalett inte är på världsturné finns chansen att avnjuta en klassisk balett som Svansjön eller "Giselle" i den vackra Gran Teatro från 1838. Landet är världskänd för sin balett som grundades av prima ballerinan Alicia Alonso och hennes make Fernando som båda stödde revolutionen. Med ett kontinuerligt finansiellt stöd från Castro har man lyckats skapa en balett som fortfarande producerar några av världens främsta dansare. Biljetter kan köpas några dagar i förväg på teatern eller genom en concierge på något av Havanas större hotell.

 • De klassiska Hemingway-barerna La Floridita (där "Papa" föredrog att inta sina Daquiris) och Bodeguita del Medio (för sina Mojitos) är värda ett besök även om det kryllar av turister. Drinkarna är åtminstone billigare än på Hemingways gamla hang-outs i Europa och USA.

 • Något färre turister hittar till restaurang La Terraza i den lilla fiskebyn Cojimar, en halvtimme från Havana. Här hade Hemingway sin båt "Pilar" vars skipper Gregorio Fuentes utgör förebilden för den gamle fiskaren Santiago i Den Gamle och Havet. I Cojimar finns en bronsbyst uppställd av den kända författaren. Efter hans död lät byns fiskare samla in brons, bland annat från gamla båtpropellrar, för att hylla sin gamle vän. På La Terraza kan man beställa fisksoppan "Sopa Pescadora" eller en paella som båda funnits på restaurangmenyn sedan 1925.

 • Inte långt från Cojimar ligger huset där Hemingway bodde flera år tillsammans med sin sista fru som efter författarens död överlät huset, i stort sett intakt, till det kubanska folket som museum. Beläget vackert på en kulle med utsikt över Havanna - ett besök rekommenderas.

Länkar:
 • Rum och lägenheter som hyrs ut privat (betalar till och är godkända av staten)
www.casaparticularcuba.org
 • Kubas officiella turistbyrå ger information om paketresor, väder och allmän reslogistik
www.cubatravel.cu

Festivaler:
Några kulturfestivaler under 2006:
 • Havanas Internationella Balletfestival 28 oktober – 6 december Dansare från 56 länder deltar i år
 • Havanas Internationella Jazzfestival: 30 november – 3 december
 • Havanas Internationella Filmfestival: 5 december – 15 december. Främst filmer från Latinamerika och Kuba.

Restaurang
Restaurang La Guarida
Concordia 418 entre Gervasio y Escobar,
Tel 8624940 (reservation nödvändigt).