Fråga

Jag hade tänkt mig att överraska min make med en över helgen (kortresa, till exempel torsdag - söndag) till Paris under maj månad då han fyller 60 år.

Problemet är att, som den grönavågare jag är ... inte vet var och hur man söker resor. Har kollat lite på nätet men blir bara än mer förvirrad. Jag söker igen lyxresa, nej mer en upplevelseresa (resan i sig blir naturligtvis en upplevelse) med relativt enkelt boende men med möjlighet att nå kost, musik, mode och vällagad mat. Vi tycker om att röra på oss (dock ingen löpning), gillar parker, älskar trädgårdar och är besatta av stilla vattenspeglar, dammar, vattenkaskader och vattenfall samt galna i allt som stavas rosor,

O, kära nån ... nu börjar jag göra det svårt för dig. Bästa att sätta stopp för mitt ordflöde ... men ... evigt tacksam om du kan svara på mitt rop på hjälp.

Hjälp mig hitta en weekendresa
Tack på förhand hälsar Monica

Svar

Förstora

Hej Monica!

Paris blir perfekt för firandet av din makes 60-årsdag. För att få med alla era intressen föreslår jag en resa med trädgårdar i fokus, samt ett centralt boende där det blir lätt för er att nå konsten, shoppingen och de franska matupplevelserna.

Paris har en mängd trädgårdar av varierande karaktär. Börja med att kombinera konst och natur med ett besök i Monets berömda trädgård och bostad i Giverny, strax utanför Paris. Vandra runt blad näckrosdammarna i vattenträdgården och njut av miljön som inspirerade en av de allra största impressionisterna.

När man besöker Paris är en eftermiddag i Montmartre ett måste. Leta upp Rue des Saules på kartan och ni hittar en av de få vingårdar som fortfarande finns kvar i Paris. Som födelsedagspresent kanske maken kan få sitt porträtt målat av någon av konstnärerna som sitter på La Place du Tertre?

I maj blommar kastanjeträden i en av Paris största parker, Jardin du Luxembourg. Slå er ner på gräset i den romantiska parken och duka upp till picknick. Njut av ett glas kall Sancere samtidigt som ni beskådar skulpturerna och växtligheten runt er.

Paris mest kända kyrkogård, Pere Lachaise, är en stor park och omfattar 43 hektar. Förutom den vackra grönskan är denna plats intressant på grund av de kändisar som ligger begravda här, till exempel Frédéric Chopin, Oscar Wilde, Gertrude Stein och Jim Morrisson. Över två miljoner människor besöker kyrkogården varje år och för att lätt hitta de berömda gravarna säljs kartor på plats.

I en av Frankrikes mest kända botaniska trädgårdar, Jardin des Plantes, finns en magnifik rosenträdgård med hundratals olika sorter. Här hittar ni också ett orangeri, samt exotiska växter från hela världen.

Förmodligen kommer ni gå flera mil under er vistelse i Paris. Ett sätt att komma staden nära och samtidigt uppleva olika stadsdelar är att ta en guidad cykeltur genom staden. Avsätt fyra till fem timmar för denna aktivitet.

Fredagar klockan 15.00 hålls en halvtimmes modeshow på det exklusiva varuhuset Galeries Lafayette. Här visar sex professionella modeller upp smakprov från Paris senaste designerkollektioner. Inträdet är gratis, men för att få plats krävs att man bokar i förväg.  

För en 60-årsmiddag med fantastisk inramning: Le Train Bleu - en restaurang från förra sekelskiftet inrymd i tågstationen Gare de Lyon. Utsmyckningen är exceptionell och överdådig och maten i absoluta toppklass. Meddela kyparen i förväg och han släcker ner hela restaurangen och bär in tårtan med levande ljus. En överraskande och magnifik avslutning på middagen.

En annan klassisk Pariskrog är Chartier. Beställningen klottras ned direkt på bordsduken av papper, maten kommer snabbt och notan förmodligen ännu fortare. Billigt, charmigt och väl värt ett besök.

Hotel Mercure Ronceray är ett mycket bra beläget mellanklasshotell med bland annat gångavstånd till gamla Parisoperan och Galeries Lafayette. Rum 415 har förutom dubbelsäng en vacker utsikt över Montmartre och Sacre Coeur.

Flyg till Paris:
www.airfrance.se
www.sas.se
www.ryanair.se

Hotell:
Mercure Ronceray – nära Parisoperan och Galeries Lafayette
www.mercureparis.com
Holiday Inn Bastille – nära Bastiljoperan och Gare de Lyon
www.parisholidayinn.com

Guidad cykeltur – man cyklar med en grupp och gör stopp på vägen där guiden berättar om olika sevärdheter.
www.fattirebiketoursparis.com

Galeries Lafayette
www.galerieslafayette.com 

Le Train Bleu
www.le-train-bleu.com

Chartier
www.restaurant-chartier.com

Franska Turistbyrån
Kungsholmsgatan 32
112 27 Stockholm
Telefon: 08-566 112 00
Fax: 08-566 112 12
E-post: info.se@mdlfr.com
www.franceguide.com