Fråga:

Hej
Min man och jag planerar att åka till Edingburgh stanna där en till två dagar, därefter åka till Orkney och bla vandra Vi skulle också vilja besöka några Whiskydestillerier.

Har du något förslag på hur vi lättast kommer dit. Har undersökt på en del resebyråer men det finns inga resor dit. Hur är det med kommunikationen för vi vill inte köra bil.

Kerstin

Förstora

SVAR:

Till Edinburgh flyger SAS och lågprisflygbolaget Sterling direkt från Arlanda t.o.m. slutet av oktober 2008. Snabbaste och enklaste sättet att ta er till Orkenyöarna är flyg från Edinburgh till Kirkwall som är den största orten på huvudön kallad Mainland. Hit flyger Logan Air/British Airways med minst ett flyg varje dag i veckan. Att ta sig mellan Orkneyöarna blir också smidigast med flyg. Flygsträckorna är korta, ibland bara några minuter i luften och det är billigt att flyga. Det går även att ta färjor mellan öarna. Dessa är relativt platta och vägarna har lite trafik vilket gör cykling till ett bra alternativ när ni tar er runt. Tänkt på att vädret ibland växlar snabbt och att det kan bli påfrestande att cykla om vinden blåser åt fel håll! Blir vädret för ostabilt går det ju alltid att ringa en taxi…
Landskapet är imponerande och varierande. Ni kan välja att vandra utmed kusten eller inåt land över herdar och genom skog.

Tre ”måsten”:
•    Promenera genom vindlande gränder i Stromness, en av Skottlands mest intressanta fiskebyar.
•    Besök norra Europas bäst bevarade stenåldersby Skara Brae som upptäcktes år 1850 efter att en kraftig storm blåst bort väldiga sanddyner som begravt byn i över 4000 år.?
•    Provsmaka whisky på whiskydestilleri Highland Park. Det två hundra år gamla destilleriet är inte bara Skottlands mest nordligast belägna, utan anses också vara ett av de allra bästa. Beläget i Kirkwall.

Information om Orkney på nätet:

Information om boende och mycket annan praktisk information:
www.visitorkney.com

Information om vandring med nedladdningsbara vandringskartor:
www.visitorkney.com/walking/index.asp

Uppdaterade tidtabeller för färjeförbindelser
www.orkneyferries.co.uk

Information om hur man besöker destilleriet Highland Park
www.highlandpark.co.uk

Flyg till och inom Skottland kan enkelt bokas via nätet alternativt kan ni be en resebyrå hjälpa er med flygbiljetter:

Sterling Airways
www.sterling.dk/sv/flight

SAS
www.sas.se

British Airways
www.britishairways.com

Logan Air
www.loganair.co.uk