Fråga

Tips i Lissabon?
Min man skall på en kurs i Lissabon i slutet av oktober och jag tänkte följa med. Vad tycker du jag skall ägna mig åt under en dag när han är upptagen med kursen. Sedan tänkte vi ha helgen tillsammans i Lissabon. Några tips?
Tack på förhand!
Amy

Svar

Förstora
Hej Amy,
 
Från tågstationen Cais do Sodré i Lissabon, kan du på mindre än tio minuter färdas längs med kusten till den gamla stadsdelen Belém. Här ligger Jeronimos Kloster, kanske Portugals mest kända byggnad som började byggas 1502 till Vasco da Gamas ära. Inte långt därifrån hittar man konditoriet Pastéis de Belém (på Rua de Belém 84). Här serveras Pasteis de nata, delikata gräddbakelser som Lissabonborna anses görs på bästa sätt just här. Det är värt en stunds köande för att sedan sätta sig vid ett av de gamla borden och njuta av bakelsen tillsammans med en kopp starkt kaffe. Hit har den sötsugne lissabonbon kunnat stilla sitt gottebehov sedan 1837. Från en bakelse på stående fot till en hel kartong att ta med hem till mamma.
 
Du har nu laddat kroppen med energi och orkar se en utställning på Beléms Kulturhus (Centro Cultural de Belém på Praça do Império). Bland annat finns här ett möbeldesignmuseum som lär ha en av de främsta  privata designmöblersamlingarna i Europa. Dans, foto och konstutställningar varvas ständigt och på deras webbsida kan du se vad som händer i slutet av oktober www.ccb.pt  
 
I Belém finns även Portugals äldsta botaniska trädgård från 1768 som från början hade över 5000 olika växter. I början av 1800-talet invaderade Napoleons armé Lissabon och man tog med sig ca 1500 av de bästa exemplaren hem till Paris. Trädgården är fortfarande en vacker oas mitt i Belém och jag kan rekommendera en stunds kontemplerande på någon av de många bänkarna som finns utplacerade på strategiska ställen.
 
Om du tog tåget till Belém kan du förlänga resan på hemvägen genom att ta spårvagn nr 15. Lissabon är spårvagnarnas stad på samma sätt som i San Francisco.
 
Trots det formella namnet Lissabons Portvinsinstitut (Rua de S. Pedro de Alcântara, 45), är det en informell upplevelse att slå sig ner i en av de bekväma fåtöljerna och låta någon av de anställda portvinskännarna hålla upp några glas från det över två hundra flaskor stora sortimentet. Här kan man förväntas få alla frågor om portvin besvarade.
 
I guideböcker över Lissabon kan man inte undvika att läsa om det ständiga tipset att ta spårvagn nr 28. Spårvagnen som stannar ofta vid de olika hållplatserna längs med sin vindlande förutbestämda väg genom staden, är helt enkelt det perfekta sightseeingfärdmedlet. Man hoppar på och hoppar av där man har lust. Gör ett långt uppehåll i Alfamakvarteren och njut av en helt fantastisk utsikt över staden och floden Tejo.
 
Hälsningar,
Joel