Fråga Joel om resor

Var lär jag mig spanska bäst?

Förstora
Jag har länge drömt om att lära mig spanska och funderar över i vilket land som erbjuder kortare språkkurser inkl hjälp med boende under kursen. Har kommit fram till att bästa sättet att lära sig ett språk är att studera i ett land där språket talas.
Hälsningar
Sueca alegra

Svar:

Eftersom spanska talas i över 20 länder och av 400 miljoner människor finns ett enormt utbud av språkskolor i runtom i världen. Några veckor på en språkskola utomlands innebär ju förutom möjligheten att börja lära sig ett nytt språk även en superb möjlighet att uppleva en annorlunda kultur och träffa nya människor. Vilket spansktalande land är bäst? Alla världens spansktalande länder har fått språket från Spanien. Och i Spanien är det lättast att hitta skolor och miljöer där man talar "riksspanska". I Madrid med omnejd talas "ren" spanska som förstås av spansktalande jorden runt. Att bo under språkkursen. Det kan vara bra att fundera över vilken typ av boende som blir bäst beroende på hur länge man skall vara borta. Två veckor på hotell i Spanien kan bli ganska dyrt, däremot är hotell i Buenos Aires i Argentina billigare.
Många skolor hjälper till med boendet. Ett annat vanligt alternativ är att dela en lägenhet med andra studenter (man har sitt eget sovrum) eller bo inneboende hos en familj. Fördelen att bo med en familj är att man får möjlighet att tala spanska även på fritiden. Hitta rätt språkskola. Bara i Spanien finns hundratals alternativ att välja mellan. Det statliga spanska språkinstitutet Cervantes har på sin webbsida listat mer än 1 700 olika kursen i över 100 orter runt om i Spanien. Cervantes erbjuder numera även språkundervisning i Stockholm. Att läsa några timmar i veckan under en termin före intensivkursen är bra. Då har du några användbara vardagsfraser redan när du anländer till språkskolan. Välj hela paketet - mer än bara en språkkurs. Ytterligare alternativ är att köpa ett helt paket där språkkurs, boende och aktiviteter som matlagning, vinprovningar mm ingår.
Flera svenska företag säljer hela lösningar där man valt att samarbeta med en välrenommerad språkskola lokalt.
Spanska Turistbyrån i Stockholm har tagit fram en lista där flertalet av dessa företag finns med och där man anger i vilka städer man kan välja att studera i.
Avista och Blueberry Språkresor är två företag som bland annat erbjuder paket riktade mot dem runt 50 år eller äldre. Idén är att kunna erbjuda ett alternativ för dem som önskar studera med personer i samma ålder och med gemensamma intressen. Fritidsaktiviteterna som erbjuds i samband med dessa kurser är anpassade för sin målgrupp.
Blueberry Språkresor erbjuder 50+ resor med kurser som omfattar 2-4 veckor med 3-4 timmars språkstudier om dagen i kombination med utflykter och kulturprogram. För 8 110 kr erbjuder man exempelvis på Mallorca en två veckors kurs där boende i eget rum hos en familj ingår, en längre utflykt utanför Palma och en lunch alternativt middag har inkluderats. Flyg ingår ej utan bokas separat. Vad är syftet med resan? En bra fråga att ställa sig är vad huvudsyftet med resan är. Ju fler vinprovningar, danslektioner och teaterbesök man anmäler sig till, ju mindre tid blir det över att öva hemläxor på. Man bestämmer helt enkelt själv var gränsen mellan semester och utbildning går. Det råder ingen tvekan om fördelarna med att lära sig ett språk i ett av länderna där det talas.
Jag inbillar mig även att inlärningsförmågan ökar markant i miljöer med riklig tillgång på sol, mousserande viner från Penedés och pata negraskinka. Man behöver inte vara lingvist för att förstå det. Vill du veta mer?
Cervantesinstitutet i Stockholm, www.cervantes.se
Cervantes lista över språkskolor i Spanien, www.eee.cervantes.es
Spanska Turistbyrån i Sverige www.spaininformation.org/s_Turistbyran.html
ESADE - en välrenommerad skola i Madrid och Barcelona som även kan hjälpa till med boendewww.esade.es/webidiomas/spanish/home
Språkresearrangören Blueberry, www.blueberrysprak.nu
Språkresearrangören Avista, www.avista.nu