Förstora
Hej Joel!
 
Jag är en mamma som vill överraska mina två söner, 26 och 29 år, med en resa för oss tre till Indien, Tibet eller Nepal (beroende på den politiska situationen i landet). Vart reser man i Indien om man inte vill besöka turistorterna? Där skall finnas något att se och uppleva som kan ge minnen för livet. Gärna kulturupplevelser – tempel, byggnader och liknande, och/eller djur/naturupplevelser, safaris! Resan kan vara högst 10 - 14 dagar. Planerar att själv boka flygstolar och boende för att få en rimlig kostnad.
 
Hoppas du kan ge mig några förslag som kan ge våra pojkar (och även mig) nya och annorlunda reseupplevelser!
 
Hälsningar Mamma Mia

Svar:  Hej Mia,

Några av mina absolut starkaste reseupplevelser har jag från norra Indien. Agra och delstaten Rajasthan, som betyder konungarnas land, skulle tveklöst bli en ”minne för livet” resa för dig och dina söner. I denna del av Indien, norr om huvudstaden New Delhi, kan ni uppleva en outtömlig mängd tempel, maharajapalats, imponerande landskap och möten med människor.
Det indiska köket är mycket varierat och kokkonsten upphöjd till en konstform med många vegetariska rätter. Den bästa tiden att resa hit är mellan februari och april, innan det hinner bli plågsamt varmt. Även om Indien har en väl utbyggd järnväg, rekommenderas att hyra en bil med chaufför. Två veckor med privatchaufför och hyrbil går på ca 5000 kr. Man kan bo enkelt men rent från ca 350 kr per rum och natt – fråga efter trippelrum om ni tänker dela rum. Uppgradera boendet några nätter och upplev hur det är att bo i ett maharajapalats. En del av palatsen ägs fortfarande av maharajor som hyr ut några rum för att få det gå runt med drift och underhåll. Andra har konverterats till femstjärniga lyxhotell med matchande bekvämligheter och pris.

På två veckor skulle ni exempelvis kunna besöka följande platser:

Dag 1: ni startar från New Delhi och första anhalten på rundresan blir Agra. Här finns Indiens mest kända byggnad Taj Mahal – obs stängt fredagar.

Dag 2-3: Safari i Ranthambore National Park. Den indiska tigern är på utdöende i landets nationalparker. Illegal jakt är den främsta orsaken. Ranthambore är den sista av Rajasthans tigerreservat där det fortfarande finns några tigrar kvar. Ett tjugotal tigrar skall leva där nu och därmed är chansen inte så stor att man får se någon under ett par dagars vistelse.  Men i parken lever en mängd andra djur som leopard, björn, flera olika sorters fladdermöss och mungo (minns Rikki-Tikki-Tavi från Rudyard Kipling’s ”Djungelboken”). Parken håller öppet oktober – juni.

Dag 4: Jaipur även kallad den rosa staden. Besök Vindarnas Palats där hovets kvinnor kunde se ut utan att själva synas. Ät middag vid solnedgången på Nahargarh Fort. Se en Bollywood film på  tjusiga biografen Raj Mandir Cinema.

Dag 5: I den heliga staden Pushkar hålls den årliga kamelmarknaden i november då flera tusen kameler samlas till försäljning. Runt sjön Pushkar ligger flera tempel med trappsteg som leder ner i sjön. Hit kommer pilgrimer för att bada i det heliga vattnet.

Dag 6-7: I Jodphur finns ett av Rajasthans mest imponerande fort majestätiskt beläget på en kulle med utsikt över den omkringliggande staden. Njut av något uppfriskande på altanen på Umaid Bahwan Palace till tonerna av sitar och tabla.

Dag 8-9: Jaisalmer.  Rast och handelsplats för kamelkaravaner i över tusen år. Upplev Tharöknen från ryggen på en kamel och tillbringa en natt under stjärnklar himmel.

Dag 10:  I staden Bikaner finns ytterligare imponerande ökenfort. Besök en kamelfarm där man föder upp några av världens främsta kapplöpningskameler.

Dag 11: Mandawa - en gammal handelsutpost på Sidenvägen mellan Kina och Mellanöstern. Under 1800-talet lät flera framgångsrika köpmän bygga privatpalats eller havelis vilka målades med vackra fresker. Möjlighet att sova över i en haveli sista natten i Rajasthan.

Dag 12 – 13 New Delhi, Indiens huvudstad med ca tio miljoner invånare. Avsluta resan med sightseeing i Old Delhi, den gamla mogulhuvudstaden och klättra upp i den södra minareten på Indiens största moské, Jama Masjid för utsikt över staden. Fira sista kvällen i Indien med finmiddag på restaurang Bukhara, stans mest kända restaurang inhyst i hotell Maurya Sheraton. 

Finnair erbjuder den kortaste restiden till New Delhi från Sverige. Det går att boka hotell och hyrbil med hjälp av en guidebok, typ Lonely Planet, som listar många hotellalternativ i olika budgetklasser med telefon och e-post. Lättare är dock att låta en lokal indisk resebyrå sköta detta. En person med god kännedom om området är Mr Prasanta Borgohain på  Maharaja Voyages med kontor i New Delhi  www.maharajavoyages.com

/ Joel
Förstora