Vilken foundation passar mig?

Förstora
Jag använder dag- resp. nattkräm samt ögonkräm, men tycker nu att hyn är prickig eller fläckig och ful. Överallt ser jag annonser för foundation; används en sådan ovanpå dagkrämen? Vad ska man tänka på som 50-plussare? "Pigmentutjämnande", "ljusreflekterande" osv säger reklamen, men hur är det i verkligheten?
Anna, 56 Svar: Visst är det skillnad på olika foundations. En del ger ett matt, pudrigt resultat vilket kanske passar en yngre fet hy, medan andra är mer transparenta, jämnar till men låter ändå dina fräknar och rosor på kinderna anas och som ger intrycket av en fin och naturlig hy som passar om man inte har särskilt mycket att dölja.
Ljusreflektrande produkter innebär ofta att de skimrar en aning och det gör sig väldigt fint kvällstid, medan det kan gnistra en aning för mycket i soligt dagsljus.
En foundation jämnar till hudtonen så att just sådana små förargligheter som du beskriver jämnas ut.
Det allra naturligaste resultatet får man om man bara applicerar produkten där den behövs. Runt näsan, en liten bit ut på kinderna för att dölja blodkärl, kanske en aning på hakan tex. Riktigt lyxig foundation för 50+ har Helena Rubinstein som heter Prodigy Foundation. Den täcker bra utan att vara för kakig. Tillör den högre prisklassen. Andra bra foundations har Lancome och Biotherm och Shiseido. Be att få ett prov så du kan känna efter hemma vilken som passar dig bäst.
Nina Reutercrona