Hej Nina,
Vad kan man göra åt mörka ringar under ögonen? Det ser nästan ut som blåmärken! Jag vill vara anonym, tack!

SVAR: Hej,

Mörka ringar under ögonen är ett vanligt bekymmer som inte är det lättaste att sminka bort. Lägger man för mycket concealer under ögonen kan det istället få motsatt effekt och det man försökte dölja syns ännu mer.

Vad ringarna beror på är naturligtvis individuellt, men när de är riktigt mörka är det oftast så att kapillärerna under ögonen läcker små mängder med blod vilket levrar sig och framträder som mörka ringar. Det finns krämer som ska stärka dessa kappilärer, men man måste ha tålamod och vara långsiktig. Sedan är det ju väldigt olika på hur man reagerar på en sådan typ av kräm.

Jag skulle satsa på ett sk. cosmeceutical märke som tex Dr Brandt, md Skincare, Skin Doctors, Murad eller Dr Sebagh. De säljs bla på NK.

När det gäller själva sminkningen kan man använda lite foundation eller en lätt concealer under ögonen som inte får vara för torr och pudrig i konsistensen. Några concealers som jag tycker är bra och har rätt egenskaper för området kring ögonen är YSL Touch Eclat och Helena Rubinsteins Magic Concealer. Max Factor har en billigare variant, Mastertouch, som också är jättebra. Applicera försiktigt med hjälp av fingret under ögat och lägg krutet vid den inre ögonvrån och ljusa upp mot näsbenet, i stället för under ögonen. Använd gärna concealern på ögonlocket också så sitter ögonskuggan bättre.

Knepet är alltså att ljusa upp och dra uppmärksamheten till något annat område vid ögonen. Måla ögonlocken i en snygg grå/beige ton och lägg en fin eyeliner närmast franskanten. Tag några varv med mascara på de övre fransarna och måla lite mer sparsamt på de undre. För mycket mascara på de undre fransarna kan dra ned ögonen så de ser hängiga ut. Fint markerade ögonbryn gör också mycket för att höja utseendet så man ser pigg ut.

På de stora varuhusen finns kunnig personal som kan visa dig hur du ska gå tillväga. Har man sett hur de gör blir det sedan mycket enklare att själv sminka bort problemområdet.