Varför gör jag det här experimentet?

Jo, jag ville bli mer medveten, jag ville ta ansvar, jag ville bry mig om klotet, om människorna som jobbar i lantbruk med bekämpningsmedel, jag ville bidra till att minska antibiotikakonsumtionen hos djuren. Jag har blivit ekofrälst och vill föra ut mitt budskap till er, kära läsare. 

Ja, ekologisk mat är dyrare att framställa och att köpa, men om man har råd kan vi tillsammans förbättra villkoren för bönderna, för våra barn och barns hälsa. Alla kan i alla fall välja någon ekoprodukt. I dag är 7,7 procent procent av det vi köper ekologiskt, strax efter Danmark med över 8 procent. Unga med bra köpkraft handlar mest ekomat. 

Det har gått bra att i Sverige klimat-anpassa våra liv när det handlar om Bostaden och när det handlar om Bilen. Det är värre med det tredje B:et, hör jag vår nyaste miljöstjärna Johan Rockström säga i sitt vinterprogram i P1. Vi har svårt att avstå från Biffen. Med köttet, det som rankas som en av de viktigare faktorerna när det handlar om att rädda vår jord, går det trögare. För mycket köttproduktion ökar klimatpåverkan, det är alla forskare överens om. Paul McCartney och alla vi andra som infört en köttfri måndag bör nog lägga till ytterligare en köttfri dag i veckan för att minska det skadliga metanpruttandet från biffkorna.

Men vi blir allt duktigare här i Sverige när det gäller att handla ekologiska livsmedel. 2015 ökade Sverige snabbast i världen till 21,5 miljarder, det är 7,7 procent av allt vi handlar livsmedel och alkohol för. Bäst i världen är Danmark med sina 8,3 procent. Men danskarna ska vi väl slå! Heja oss!

Så därför står jag och sambon Lucio framför högarna av ekologisk mat som ni ser på bilden. Nu ska också vi testa Ekoeffekten.

Ekoeffekten är en undersökning som blivit film, som Coop gjort och som man kan se på Youtube. Man bestämde sig för att ta reda på mer om bekämpningsmedlen som används vid odling av vår mat. Stannar de i marken och
i grödorna – eller kommer de in i våra kroppar? Med hjälp av några forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet analyserades urin. En barnfamilj följdes under några veckor, först åt de som vanligt och sedan uteslutande ekologisk mat. Resultatet var häpnadsväckande; från ett urin med bekämpningsmedelsrester till ett urin utan nästan någonting alls. 40 miljoner har sett filmen och jag hoppas de blivit lika inspirerade som jag. 

För att underlätta matlagningen, där alla ingredienser är ekologiska – intill minsta krydda (och efterrättschokladen) – fick vi recept av Sara Begner, som är Coops matinspiratör. (Vi nämner enbart Coop här för det är med dem vi gjort detta samarbete, men även andra konkurrenter har förstås både eko-livsmedel och recept).  

Så började jag föra matdagbok under några veckor och upptäckte att – hoppsan vad mycket jag stoppar i mig; godis, bulle, kvällswhisky och annat avslöjande onyttigt. Varje morgon testkissade jag, och flaskorna landade hos forskaren Jörgen Magnér för analys. Vårt kylskåp och frys gicks igenom och det var mycket som skulle bytas ut till ekomat.

Det finns mycket ekolivsmedel i affärerna, Coop var tidigt ute bland annat med varumärket Änglamark. Så brist på varor är i alla fall inte vårt problem här i huvudstaden. Däremot är det på somliga matvaror en prisskillnad; ekomat är i regel dyrare. Så låt oss ta det där med pengarna på en gång. Som italienskt uppfostrad, och också nu när jag sedan sex år sammanbor med en italienare, är jag van vid att det är avgörande med bra råvaror. Mat får kosta. För min mamma var det viktigt att maten var ren och så naturlig som möjligt, ej fabricerat, inte ens halvfabrikat, hon litade inte riktigt på livsmedelsindustrin. Hon ville se och ta på mat, gärna lukta också, och veta att det var riktigt färskt och bra. Hon var från Rom van vid torghandel och for in från förorten till Hötorgshallen i Stockholm för att med egna ögon se maten. (Vi talar 1950- och 60-tal, då det inte ens fanns vitlök i snabbköpen). Maten hade huvudrollen, inte inredningen, i vårt hem. Hennes städerskelön räckte inte till så mycket, men alltid till bra mat. 

– Det är för dyrt, är det flera som säger, och när jag ser vad de väljer att köpa i stället ser jag att det snarare handlar om attityd. Vad är det vi prioriterar? 

I dag vet vi så mycket mer om mat, och det finns forskning som också påstår att det inte blir någon större skillnad på hälsan om man äter vanlig mat och inte eko. Men det tror jag vad jag vill på. Dessutom är jag mån om schyst djurhållning. Plus att jag vet att de som arbetar
i jordbruk med  bekämpningsmedel inte mår så bra. Det är också ett skäl för mig att välja ekologiskt. En annan aspekt är förstås också planeten. Den mår bättre av att vi äter sådant som kallas för hållbart.

Förstora

BYT UT! Sara Begner, matinspiratör från Coop, blev inte helt munter när hon kollade vårt kylskåp.

Så kom då dagen E. 

Vi ändrade på allt, ända in i lakritsen och kycklingen, såpan och tvättmedlen. Jag förde dagbok, kissade och började ett liv med lunchmatlåda. Vännerna som skulle bjuda på kalas lyckades lösa festbubblorna med ekochampagne, ekovin (som dessutom var jättegott) och även gin och tonic-groggen var eko rätt igenom.
I mitt jobb ingår också en hel del representation, men inte ens lyxproblemet att välja restaurang med ekologisk mat blev ett bekymmer. Under de här veckorna var det en hel del invigningar och liknande evenemang med mingelmat. När de andra lät sig smaka hade jag min lilla ekopåse med mig av torkade rotsaker eller nötter, det funkade utmärkt. Att vara hardcore-eko under två veckor var inget större problem. Och att kvällswhiskyn fick vara under testperioden på 14 dagar var väl bara att betrakta som en bonus. 

Hur har det gått, blev det någon skillnad vid urinmätningen? Ja, det ska ni får reda på i nästa nummer.

Där får ni också recept på Lucios goda ekomatlagning.