Varför gör jag det här experimentet?

Jo, jag ville bli mer medveten, jag ville ta ansvar, jag ville bry mig om klotet, om människorna som jobbar i lantbruk med bekämpningsmedel, jag ville bidra till att minska antibiotikakonsumtionen hos djuren. Jag har blivit ekofrälst och vill föra ut mitt budskap till er, kära läsare. 

Ja, ekologisk mat är dyrare att framställa och att köpa, men om man har råd kan vi tillsammans förbättra villkoren för bönderna, för våra barn och barns hälsa. Alla kan i alla fall välja någon ekoprodukt. I dag är 7,7 procent procent av det vi köper ekologiskt, strax efter Danmark med över 8 procent. Unga med bra köpkraft handlar mest ekomat. 

2 400 ekomärkta varor

M-magasin har testat ekoeffekten i samarbete med Coop, som var först med att introducera ekologisk mat inom dagligvaruhandeln för 25 år sedan. De skapade det egna varumärket Änglamark för att driva på utvecklingen. I dag har Coop störst ekoandel, tvåa är Ica. 

I dag finns över 2 400 varor som är ekomärkta i sortimentet. 2015 var en säljboom för ekologiska varor, försäljningen ökade med 39 procen jämfört med föregående år. Lidl ökade till exempel försäljningen av ekologiska produkter med 60 procent, Axfood med 43 procent.

I M nr 5-2016 redogjorde jag för mitt påbörjade ekoexperiment: Att se vad som händer i kroppen när man övergår från vanlig mat och dryck, till mat och dryck som uteslutande är ekologisk. Även tvättmedel, ansiktskräm, schampo och vissa städartiklar skulle vara miljömärkta och ekologiska. Under hela testperioden skrev jag matdagbok och lämnade kissprov. Proverna analyserades av IVL Svenska Miljöinstitutet för att visa hur mycket bekämpningsmedel som fanns i kroppen, dels när jag åt vanlig mat, dels när jag åt helt ekologiskt. Vi var nyfikna på den så kallade ekoeffekten. 

Kylskåpet fick nya varor. Lucio Benvenuto, som står för inköp och matlagning i vår familj, och som alltid lagat den medelhavsmat han har växt upp med, fick totalansvaret att se till att allt, inklusive vin och godis, var ekologiskt. 

Undersökningen gjorde vi tillsammans med Coop, som står bakom den uppmärksammade reklamfilmen Eko-effekten på Youtube och i tv. Vi fick förbereda oss väl och lärde oss att praktiskt taget all mat kan bytas ut mot ekologiska alternativ, till och med mitt älskade Darjeelingte från specialleverantören sedan decennier, Sibyllans. Liksom kaffebönor. Och lakrits. 

Lucio, som trodde att vi skulle gå över till något slags vegoliv med
i huvudsak linser, keso och grönsaker, upptäckte en ny matvärld. Matinspiratören Sara Begner, receptkreatören Danielle Söderström samt hållbarhetsstrategen och dietisten, Anneli Bylund, alla från Coop, hade med sig 14 dagars recept som vi skulle följa, allt baserat på ekologiska varor, utvalda med tanke på vilken mat vi tycker om. I M-magasin nr 6 hittar du två av våra favoritrecept, en Pasta frutti di mare och en snabb coq au vin. 

Under de 14 ekologiska dagarna lagade vi helt nya maträtter och upptäckte nya smaker. Vi följde slaviskt recepten och blev häpet supernöjda. Eftersom inget fick störa detta experiment fick jag dessutom matlåda med mig varje dag, som Lucio lagat för att vi skulle vara helt säkra på att inget icke-ekologiskt slank ner. När kollegorna fikade med gudomlig bulle tittade jag på. Och de gånger jag gick bort, till och med på en kollegas 50-årsfest, hade jag en jätteläcker och snygg matlåda med mig och god ekochampagne. Inget fattades mig.

Ja, hur gick det då? 

Tack, bra! Testet som gjordes av Jörgen Magnér på forskningsinstitutet IVL visade att under ekoveckan försvann i snitt 72 procent av bekämpningsmedelsresterna i min kropp. När jag tog del av hur mycket insekts-, stråförkortnings-, mögel- och svampdödande medel som bodde inuti mig, blev jag faktiskt lite äcklad.

Men det är inte skadligt, vad vi vet i dag i alla fall. Dosen bekämpnings-medel som alla får i sig om man lagar så kallad vanlig mat ligger under det rekommenderade ADI (accepterat dagligt intag) som Livsmedelsverket bestämmer nivån på. Bekämpningsmedlen kissas ut och sedan fyller man på med nya bekämpningsmedelsrester vid nästa måltid. 

Vi vet ännu inte vad det innebär på lång sikt för människan att ständigt inta olika bekämpningsmedel som jordbruket använder sig av.

Men vi vet att samma medel som vi får i oss när vi äter, rinner ut i våra vattendrag och förgiftar såväl jordar som hav. Det får mig att fundera både på vad och hur jag äter.

Störst utslag i min kropp gav vin, russin och vindruvor, där sköt stapeln i topp. 96 procent skilde mellan de vanliga veckorna och de ekologiska. På andra plats kom sallad, gurka och liknande, där blev skillnaden 91 procent, dessa grönsaker sprutas med svampdödande medel för att inte mögla. Och på tredje plats hittades citrusprodukter, som också gav stort utslag eftersom även de besprutas kraftigt. 

Totalt minskade bekämpningsmedelsresterna i kroppen i snitt med 72 procent när jag åt ekologiskt i två veckor! Detta blev resultatet av min egen eko-effekt.

Den stora behållningen är nog att jag och Lucio har lärt oss mer om ekologisk mat, utmanat våra fördomar, funderat på vad vi stoppar i oss, fått kvitto på att den har effekt, samt insett att man kan äta bra och ha kvar livets goda. 

Dessutom gick jag ner 1 kg på de här 14 ekodagarna. 

Förstora

Detta betyder de olika staplarna:
Förstora