Hur gammal är vasen?

En vacker blåmönstrad vas från Holland är föremålet för en fråga till vår antikexpert Jane Fredlund. Hur gammal är den egentligen, undrar signaturen Camilla.

Fråga:
För 30 år sen fick mina föräldrar en urna  som är tillverkad i Holland. Den som gav bort den sa att den då var ca 80 år gammal, kan det stämma? Har ni någon aning om hur gammal den kan vara och vad den kan vara värd? Den är 50 cm hög och 30 cm bred runt om där den är som bredast. Mönstret är mått blått i färgen.

Under står det: Delfts, Schoonhoven, Made in Holland, troligtvis RS, och HK 1.

Tyvärr har den ju sprickor i botten.
Camilla

Svar:
Den holländska staden Delft var redan på 1500-talet centrum för fajanstillverkning. På 1600-talet började man tillverka blådekorerad keramik som imiterade importerat kinesiskt blåvitt porslin. Omkring år 1700 fanns cirka 30 keramiktillverkare i Delft. Delftkeramiken med sin lite rustika karaktär blev oerhört populär och än idag finns en omfattande tillverkning av de traditionella modellerna och mönstren i blåvitt.

Schoonhoven Keramiek tillverkar sedan 1920 kopior av traditionell Delftkeramik i många modeller och som kakelplattor. Den stora vasen, som alltså tidigast är från 1920, tillverkas dock inte längre. Ett tänkbart auktionspris för en felfri vas ligger 300-500 kronor. Sprickan sänker tyvärr värdet.

NUVARANDE Hur gammal är vasen?
NÄSTA Vårens snyggaste skor