Åker mamma på en skattesmäll om hon säljer huset hon köpte 1976?

FRÅGA  Min mamma köpte ett hus för 100 000 kronor för 35 år sedan. Det var billigt, även om det var mycket pengar på den tiden. När hon säljer det kommer hon att få många gånger om vad huset kostade. Under årens lopp har huset renoverats, bergvärme installerats etcetera. Måste hon skatta för skillnaden mellan vad hon får och vad huset kostade? Jag tror inte att det finns kvitton på allt som investerats.

Inga Lill i Stockholm


BIRGITTAS SVAR Oroa dig inte för att din mamma får betala 22 procent i kapitalvinstskatt. Njut i stället av att hon faktiskt äger ett hus som ökat kraftigt i värde.

Tänk vilken makalöst bra framtidsinvestering det husköpet en gång var. Tala om ekonomiskt tryggad ålderdom. Det är inte alla förunnat att få en sådan utveckling.
Nu har din mamma haft huset i väldigt många år och det är ganska naturligt att stora investeringar gjorda för länge sedan kan sakna verifikationer.

Jag tror dock att det går att göra en värdering av de investeringar som förbättrat husets standard och som är gjorda för mer än fem år sedan. Detta är inte ett ovanligt förfarande. Sedan är det bara att hoppas att skattemyndigheten godkänner avdragen. Att renoveringar är gjorda kan man kanske bevisa med bilder. Ring och fråga. Skattemyndigheterna är ovanligt hyggliga nu för tiden och hjälper gärna till att reda ut olika skattefrågor.

Uppskovsbelopp med kapitalvinstskatt vid bostadsförsäljning är maximalt 1 450 000 kronor. Men man ska vara medveten om att uppskovsbeloppet är räntebelagt med ”netto” 0,5 procent. Förbättringsutgifter får räknas för de år då de sammanlagt uppgår till minst 5 000 kronor.

Du får göra avdrag för förbättrande reparation eller underhåll som du har gjort under försäljningsåret och de senaste fem åren före försäljningsåret.

NUVARANDE Åker mamma på en skattesmäll om hon säljer huset hon köpte 1976?
NÄSTA Hur värderas min arbetsinsats om jag bor i och sköter hans fastigheter?