Blir jag betalningsskyldig för min mans skulder om vi skiljer oss?


FRÅGA Jag är gift. Min man har betalningsanmärkningar. Han kan därför inte få några lån. Kronofogden tvångstar halva hans lön i dag. Om vi tar ett lån för att lösa hans skulder, och OM vi skulle skilja oss – blir skulderna då mina? Blir jag betalningsansvarig för dem? 

Fälla?

BIRGITTA Svar ja. Du blir betalningsansvarig. Ett lån är personligt. Det beviljas på din trovärdighet och din egen betalningsförmåga och har inget att göra med om du är gift eller skild. Att din man skulle beviljas ett lån under rådande omständigheter låter inte så troligt. Och skulle ni mot förmodan beviljas ett gemensamt lån 

så svarar ni solidariskt för lånet. Det betyder att banken kan kräva vem som helst av er båda för hela beloppet. Du bör inte ta lån och därmed bli ansvarig för hans skulder. 

Man kan be om skuldsanering. Börja med att kontakta kommunens skuld- och budgetrådgivare om hur ni kan gå tillväga. Är det lång väntetid till kommunens rådgivare kan du vända dig direkt till Kronofogden. Skuldsaneringslagen har ändrats med nya regler som trädde i kraft vid årsskiftet. Ring till Kronofogden. De är mycket hjälpsamma med information. Det är inte så dumt att börja med att läsa på deras webbplats. Där hittar du uppgifter om vilka regler och krav som gäller för att få okej till skuldsanering. 

Jag gillar visserligen inte följande lösning. Har man svårt att betala gamla skulder har man nog lika svårt att klara av nya. Men jag vill nämna att möjligheten finns. Det finns banker som specialiserar sig på att bevilja lån till människor med betalningsanmärkningar. Det betyder att det kan finnas en möjlighet för din man att få ett lån om han fått nobben hos en vanlig bank.

NUVARANDE Blir jag betalningsskyldig för min mans skulder om vi skiljer oss?
NÄSTA Nu kommer silverskilsmässorna