Detta kan du göra för att undvika ekonomisk katastrof vid skilsmässa

FRÅGA Läste på DN-debatt att frånskilda kvinnor får den sämsta pensionen. Jag är 60, har jobbat deltid, tagit hand om barn, servat hem och make så att han kunde göra karriär.
Nu ska vi skiljas. Hade inte fattat vilken försörjningskatastrof detta innebär. Trodde att hans tjänstepension, som jag ju bidragit till, ska delas lika vid skilsmässa. Men tydligen inte. 

Vad göra?

 

BIRGITTA Bakom det krassa budskapet står Gunilla Nyström och Jens Magnusson på SEB. Deras analys bygger på statistik som visar att frånskilda kvinnor 65–69 år har betydligt lägre pension än andra pensionerade kvinnor, eftersom intjänad tjänstepension normalt inte delas mellan makar vid en skilsmässa. Läget försämras av att många kvinnor jobbat deltid. 

Tala med din man. Men ta först ett enskilt samtal med din bank om möjliga lösningar. Det bästa är att han kompenserar dig för den ekonomiskt ojämlika situation ni annars hamnar i. Har ni eget hus eller bostadsrätt kan han erbjuda dig att få lejonparten. Har han privat sparande kan han dela med sig, eventuellt genom att ta ett lån.

Enklast: att han delar med sig av sin tjänstepension. Kanske har han andra försäkringar som du kan få del av. Är han en anständig person så kompenserar han dig för det du avstått från under åren tillsammans.

Gunilla Nyströms och Jens Magnussons råd för att förhindra en försörjningsmässig katastrof vid skilsmässa:

1. Fördela tiden för lönearbete mer lika, så att pappan går ner i deltid för barn-ledighet lika länge som mamman.

2. Överför mannens pensionsrätt i den allmänna pensionens premiepensionsdel till hustrun. Om han har högst lön. 

3. Spara mer till kvinnans individuella pension i det gemensamma utrymmet för privat sparande. Gör detta till kvinnans enskilda egendom.

NUVARANDE Detta kan du göra för att undvika ekonomisk katastrof vid skilsmässa
NÄSTA Jag vill ha hjälp att sanera min ekonomi