Efterlevandeskydd – ja eller nej?

FRÅGA Har förstått att det är klokt att ta bort efterlevandeskyddet på min avtalspension. Men nu är jag 59 år, är det någon idé då? Hur mycket mer får jag ut om jag tar bort det nu? Jag jobbar inom vården och kommer inte att orka jobba till 65 år.

Gittan

 

BIRGITTA Vem tror du behöver din fulla tjänstepension bäst? Dina vuxna barn? Eller du själv? Jag tycker du ska tänka på dig själv. Det tror jag även dina barn skulle råda dig till om de visste hur mycket du förlorar på att behålla skyddet som är dyrköpt. 

Så här ser Collectum på saken: Att ha efterlevandeskydd fram till pensionsåldern sänker inte pensionen nämnvärt. Att ta bort efterlevandeskyddet när du väl går i pension kan öka din pension med 20 procent. 

Alltså: Se efter vad som står i ditt tjänstepensionsavtal och förbered dig på slopat skydd innan pensionen trätt i kraft och börjar betalas ut. 

Det kan naturligtvis finnas särskilda skäl för att behålla efterlevandeskyddet. Men generellt är det klokt att fundera på om dessa 20 procent inte gör mer nytta i din egen börs.

NUVARANDE Efterlevandeskydd – ja eller nej?
NÄSTA Ska jag dela med mig av arvet till min man?