Får jag bättre pris om jag säljer mina smycken i storstan?

FRÅGA Har ärvt en del smycken värderade till över 100 000 kr. Det rör sig om allt från ringar med ädla stenar till rent guld. Jag har själv inget intresse av att behålla dem och undrar vart jag ska vända mig för att sälja dem för att inte förlora alltför mycket av dess värde. Bor på liten ort, är det storstäder som gäller?
Gunilla

BIRGITTA Yes. Så är det nog. Ta kontakt med stora välkända auktionsfirmor som Stockholms Auktionsverk, Bukowskis, Uppsala Auktionskammare, Crafoord Auktioner eller varför inte Skånes Auktionsverk (före detta Anders Antik).

Deras experter är duktiga på att värdera både äldre och nyare smycken och ädla stenar. Det kan kanske vara kul att höra vad deras experter har att säga om vart och ett av dina smycken.
Väljer du att sälja via någon auktionsfirma kan du sätta ett bevakningspris, en undre prisgräns som betyder att smycket inte får säljas under det priset. Det finns också speciella smyckesauktioner som Kaplans Auktioner och W A Bolins
i Stockholm. Dessa bolag har auktioner flera gånger om året. Fotografera dina smycken och skicka bilderna till dem för en bedömning av värdet.

Du kan som första steg låta göra en värdering hos någon välrenommerad juvelerare i din närhet för att kunna jämföra olika värderingar. Kristianstad ligger nära till hands för din del.

NUVARANDE Får jag bättre pris om jag säljer mina smycken i storstan?
NÄSTA Kan min man få bistånd medan han lär sig svenska?