Får pappa ge bort sin miljon-förmögenhet och göra oss adoptivbarn arvlösa?

FRÅGA Jag undrar om en pappa, 77 år, som är sambo kan ge hela sin förmögenhet på cirka 8–9 miljoner till sin sambo för att slippa ge något till sina adopterade barn sedan 55 år. Barnen skrev på ett papper år 1999 (efter övertalning från pappan) att han skulle få sitta i orubbat bo. Sambon ägde inget, hon var förtidspensionär när de träffades. Nu äger hon lägenheten och står som egen ägare till allt eftersom han har skrivit över allt till henne. Jag själv tycker det liknar sol- och vårare. Vad tycker du?

Carin

 

BIRGITTA Adoptivbarn går inte att ”lämna tillbaka” bara för att man tröttnat på att vara förälder. Har man skaffat adoptivbarn så gäller det ansvaret livet ut. Att utsätta föräldralösa barn att bli svikna och övergivna även som vuxna är extra jävligt. 

Fattar han inte? Fattar inte hans sambo vad de håller på med? Ett dokument om okej att få bo kvar i orubbat bo kan inte göra hans barn arvlösa. Ett sådant avtal är ogiltigt om det drabbar barnens rätt till sina laglotter. Hur hjärtlösa och giriga kan människor bli? Adoptivbarn är precis lika arvsberättigade som biologiska barn. De är bröstarvingar antingen pappan vill det eller inte.

Ladda för tvist om laglottskränkning. Det skulle jag göra i deras ställe. Det finns inga skäl att låta pappan kränka deras lagstadgade arvsrätt. Att försöka göra sina barn helt arvlösa kallas för laglottskränkning. Det minsta en bröst-arvinge kan ärva är laglotten = hälften av arvslotten.

För dyrt och för osäkert att riskera att förlora i en rättsprocess? Det finns hjälp. I hemförsäkringen finns ett rättsskydd som kan användas för att bekosta en rättsprocess. Fråga försäkringsbolaget om hur man aktiverar detta rättsskydd och hur stort det är.

Har du tänkt på en sak? Vad händer om sambon dör först? Och allt står i hennes namn? Då är det hennes arvingar som får halva bostaden, bohaget och allt hon äger i övrigt.

Detta är ett komplicerat problem. De måste fråga en jurist om råd. Med tanke på att det står miljontals kronor på spel så kan det nog vara värt att lägga några tusenlappar på juristarvode.

NUVARANDE Får pappa ge bort sin miljon-förmögenhet och göra oss adoptivbarn arvlösa?
NÄSTA Blir jag betalningsskyldig för min mans skulder om vi skiljer oss?